2022. május 13., péntek

BÁN MIHÁLY: AZ OKTATÁSBAN A HELYZET TARTHATATLAN, ÉRDEMI TÁRGYALÁSOKRA VAN SZÜKSÉG

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.12.


„A szellemi leépülés előbb-utóbb az egyénnél is elbutuláshoz, halálhoz vezet. Azt gondolom, hogy ez a társadalom szintjén is hasonlóképpen van” – nyilatkozta a Hírklikknek Bán Mihály, a Pedagógusok Szakszervezetének Veszprém megyei elnöke. Az általános iskolában dolgozó pedagógus szerint az oktatás tarthatatlan helyzete miatt a kormánynak muszáj lesz leülni érdemi tárgyalásokra a szakmával, feltárni a gondokat és nekiállni a megoldásuknak. Ha szükséges, a tárgyalásokat ki kell kényszeríteni.

Drámai hangú sorokat osztott meg a Facebookon „Megoldáson innen, választáson túl” című cikkében. Azt írja, hogy „Az oktatás ügye ezer sebből vérzik. A megfelelő bér az egyik nagyon fontos, de korántsem elegendő feltétel. Egy minimálisnak jelentett emelés pedig még ennek sem felel meg. Muszáj lesz leülni érdemi tárgyalásokra az érintettekkel, feltárni a gondokat és nekiállni a megoldásuknak.” Annak alapján, ami a Fidesz oktatáspolitikáját az elmúlt 12 év alatt jellemezte, lát reményt arra, hogy az oktatásról érdemi tárgyalások legyenek a szakma és a kormány között?

Azt gondolom, ha szükséges, a tárgyalást ki kell kényszeríteni. A helyzet tarthatatlan, érdemi egyeztetésre van szükség. A változásokat követelő tiltakozásokat tovább kell folytatni, egészen addig, amíg a kormány le nem ül a szakmával tárgyalni az oktatás helyzetéről és jövőjéről. Kíváncsian várom, hogy a szakszervezetek a tiltakozásnak milyen formáját fogják választani, de ha nem tárgyal a kormány, az akciókat tovább kell folytatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.