2022. május 28., szombat

BÉKETERVEK NÉGYFÉLELÉPPEN

HUPPA.HU
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.05.28.


Nem lesz kellemes olvasmány ez a mai elemzés, ráadásul nincs is benne happy end: a most zajló háború lehetséges kimeneteleit elemezte Pavel Luzin, a politológia egyetemi tanára, Oroszország politikájának, védelmi ügyeinek és globális biztonságának szakértője, a Foreign Policy Research Institute munkatársa az orosz The Insider híroldalnak – az ő következtetéseit próbálom majd bemutatni.

Nem mellőzöm azonban a saját véleményemet sem: mondjuk úgy, én másképp vagyok pesszimista, mint Luzin. A tárgyat tekintve az már mindenképpen látszik, hogy ezt a háborút megnyerni nem lehet egy Aresztovics által vezetett huszáros rohammal vagy azzal, hogy Putyin előrántja a mellényzsebéből a csodafegyvert. Olyan káosz van a mostani orosz hadseregben, hogy tegnap egyszerre láttak a szeverodonyecki harctéren TOS1A „Buratinót”, a rettegett, hipermodern termobarikus eszközt és muzeális T–62-eseket.

Az ukrán erőknél valamivel koherensebb a helyzet, a nyugati támogatásnak köszönhetően, de ők sem dicsekszenek, sőt: nyíltan bevallják, hogy a mostani orosz sikerek annak köszönhetőek, hogy az oroszok nem elfoglalni akarják a megszállt terepet, hanem elpusztítani: Rubizsnye városát például a Szvoboda ukrán önkéntes zászlóalj parancsnoka, Petro Kuzik szerint a földdel tették egyenlővé, hogy ne lehessen védeni. Egy ukrán tüzérségi lövedékre húsz-ötven orosz jut és éjjel-nappal folyamatos tűz alatt tartják az ellenfelet: az igaz viszont, hogy pont az arányok miatt az ukrán lövedékek majdnem mindig találnak is, rákényszerülnek a pontosságra. Az oroszok ellenben elvesztették – vagyis inkább: elhasználták – a precíziós fegyvereik, a Kalibr, Iszkander, Kindzsal rakétáik hatvan-hetven százalékát.

Így viszont nincs lehetőség egyik vagy másik fél győzelmére belátható időn belül, ezt a háborút rövid távon nem lehet megnyerni katonai eszközökkel. Pedig ebben a percben jött a hír, hogy a Meduza értesülései szerint a Kreml nem adja fel a harcot, sőt, őszre talán Kijev újabb ostromát tervezi. Arra számítanak, hogy Európa nem fogja tudni korlátlan ideig támogatni Ukrajnát: ezek szerint most attól függ, meddig tartanak a harcok, hogy kinek van több erőforrása, az Oroszországi Föderációnak a háta mögött egy ímmel-ámmal barátságos Kínával, vagy a világ többi részének?

Mindenképpen jobb lenne egy diplomáciai megoldás, ennek a lehetőségeit veszi sorra Pavel Luzin a The Insiderben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.