2022. május 9., hétfő

BETETT AZ ÁPRILIS A PIACOKNAK - VESZTESÉGET HOZOTT A HÁBORÚ ÉS AZ INFLÁCIÓ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L. J.
2022.05.09.


A hazai és a nemzetközi tőzsdék is gyengén teljesítettek áprilisban. A tartósan magas inflációs kilátások a magyar és a nemzetközi állampapírpiacokon is hozamemelkedést hoztak. A hazai hosszúkötvény-alapok éves hozama már mínusz 20 százalék közelébe süllyedt.


A tartósan magas inflációs kilátások meredekebb görbéket hoztak a nemzetközi állampapírpiacokon. A kétéves amerikai állampapírhozam 2,34 százalékról 2,72 százalékig nőtt, az ötéves 2,96 százalékra, a tízéves 2,94 százalékig, a harmincéves 3 százalékig emelkedett. Év végére a piac 2,5 százalék fölötti irányadó dollárkamatot áraz, ami a hátralévő hat ülésen több mint 2 százalékpontos emelést jelent.

Az eurózóna áprilisi inflációja 7,5 százalékon maradt. Az Európai Központi Bank március végén lezárta vészhelyzeti eszközvásárlási programját (PEPP), és bejelentette, hogy az eszközvásárlási programot (APP) is leállítja a harmadik negyedévben. Bár hangsúlyozták, hogy a kamatemelésre csak az eszközvásárlások beszüntetése után kerül sor, a piacok már azt árazzák, hogy az EKB jelenleg mínusz 0,5 százalékos irányadó kamata még év vége előtt elhagyja a negatív kamattartományt. Ennek hatására 2014. óta lett először pozitív a német kétéves hozam, -0,08 százalékról 0,25 százalékig kúszva. A tízéves német hozam 0,94 százalékig emelkedett, a harmincéves 1,09 százalékra – írja az OTP Alapkezelő áprilisi portfoliójelentésében. Az eurózónás felárak határozottan emelkedtek: a tízéves francia hozam 1,46 százalékra, az olasz 2,77 százalékra, a spanyol 1,97 százalékra, a görög 3,33 százalékra. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.