2022. május 10., kedd

FOGY AZ IDŐ A BALATONNÁL, NEM TUDNI, MEDDIG FÜRÖDHETÜNK MÉG

SONLINE.HU
Szerző: HANTHY KINGA
2022.05.06.


A szezon közeledtével évente jelennek meg riasztó hírek is a Balatonról. Az idei szerint veszélyeztetheti a nyaralást az extrém szárazság miatt kialakult alacsony vízállás. Ami a fürdőzőknek rossz lehet, az-e a tó élővilágának?


Mit tudunk a tóban zajló folyamatokról, és mit tehetünk, hogy ne legyen néhány évtized múlva fürödhetetlen mocsár a Balaton? A kérdést a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársának, Tóth Viktornak tettük fel.

– Ha az ember nem akarna folyton beavatkozni a Balaton életébe, a tó ellenne magában – mondja a kutató. – Ilyen például a vízszint kérdése. A magas, túlstabilizált szint mögött gazdasági, turisztikai érdekek állhatnak, biológiai érdekek nem indokolják. A 2000-es évek elején a déli parton a sekély, felmelegedett vízben megjelentek a fonalas algák, és így a fürdési lehetőség szinte a nullára csökkent. Ez az emberek számára kellemetlenséget okozott, ugyanakkor a vízi ökoszisztémának az alacsony, normális vízszintre adott reakciója. A Balatonban természetes állapotában tavasszal a legmagasabb, ősszel a legalacsonyabb a vízállás. A változó vízszintnek biológiai, ökológiai és limnológiai előnyei vannak, aminek kizárólag a gazdasági érdekek mondanak ellent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.