2022. május 29., vasárnap

GYEREKNAPI FECSEGŐ FELSZÍN, HALLGATÓ MÉLY

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.29.


Bár a gyereknap előtt leginkább a programokról és a szülők, nagyszülők ajándékvásárlásról szóltak főleg a hírek, azért a helyzet korántsem olyan derűs, mint ahogy igyekeztek fölfesteni. „Nincs aki gyógyítsa, nincs aki tanítsa” címmel foglalta össze 2021-es gyermekvédelmi jelentését a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány. Ebből többek közt kiderül, 2016 óta megduplázódott a betöltetlen házi gyermekorvosi praxisok száma, és a 2020/21-es tanévben tízezerrel több elsőst, ezerrel kevesebb pedagógus várt az iskolákban.


A gyereknap alkalmából ingyen nézhetünk magyar rajzfilmklasszikusokat vasárnap estig a Nemzeti Filmintézet (NFI) streamingplatformján, a Filmión. A Közlekedési Múzeum egész napos családi programokkal készül, gyereknapi programok lesznek a Vasúttörténeti Parkban, ingyenes gyereknapi kínálattal indul a Várkert Bazár nyári programsorozata, ahogy a Gyermekvasút is színes programokkal várja a családokat ezen a napon. Még a Hűvösvölgybe is ki lehet utazni száz évesnél régebbi villamossal. Az is nyilvánvaló, országszerte lesznek hasonló programok. Egyre több helyen jelent meg az a hír, hogy a magyar szülők és nagyszülők átlagosan 11 800 forintért vásároltak online, és 7 600 forintért választottak gyereknapi ajándékot az áruházakban a család legfiatalabb tagjának. Vagyis látszólag jó dolog gyereknek lenni Magyarországon 2022-ben, csupa derű és kacagás az életük.

Ám, hogy a valóságban milyen is, azzal leginkább a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány legújabb, 2021-es gyermekjogi jelentése szembesít mindannyiunkat. A „Nincs aki gyógyítsa, nincs aki tanítsa” összefoglaló címet viselő jelentés sok mindent elárul a gyerekek valós helyzetéről. Többek közt azt, hogy 2021-ben húsz krízisközpont, 21 félutas-szolgáltatás, nyolc titkos menedékház és hét kríziskezelő ambulancia működött az országban, 162 985 gyereket tartottak veszélyeztetettként nyilván. A gyerekek 21,7 százalékát érinti a szegénység és a társadalmi kirekesztés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.