2022. május 28., szombat

HA VALÓDI EXTRAPROFITADÓT VETNE KI A KORMÁNY, AKKOR A NER CÉGEI SEM MARADNÁNAK KI BELŐLE

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2022.05.28.


Mi fán terem az extraprofit? Meg lehetne határozni ilyesmit, de ha tényleg a túlzóan magas profitrátára lőne a kormány, akkor a Fidesz-közeli cégeket biztosan nem lehetne kihagyni a megsarcolt körből. A frissen bejelentett különadók inkább sima sápnak tűnnek, az érintett ágazatokat pedig a bank- és az energiaszektoron kívül furcsa logika alapján jelölték ki. Néhány esetben felmerül a gyanú, hogy a régóta elüldözni vagy átvenni tervezett cégek szívatása is cél lehet.


A kormány a választásokat megelőző, brutális osztogatási hullám után április 4-én hirtelen rájött, hogy egy kissé kellemetlen az államháztartás helyzete. A kilátásokat rontja, hogy a világgazdaság is bukdácsol: még helyre sem állt a normális rend a Covid után, de már megérkeztek az orosz-ukrán háború hatásai (elsősorban az egekbe szökő élelmiszer- és energiaárak képében). A nagy felismerést gyors cselekvés követte. A gazdaság irányítói úgy döntöttek, az állam elvonja az „extraprofitot” azoktól az ágazatoktól, ahol sok pénz halmozódott fel az elmúlt időszakban. Vagyis különadókat vet ki, mert ez már egyszer bejött.

Az új adók technikai részleteit majd csak a hamarosan érkező jogszabályból tudjuk meg, de elcsepegtetett információkból, háttérbeszélgetéseken ismertetett tervekből egyvalami már biztosan látszik. Noha a pénzbeszedést extraprofitadóként tálalják, csak az érintett ágazatok kisebbségében követ majd olyan logikát, mintha a „normális” mértékű haszonhoz képest képződött pluszt akarnák lecsípni.

A szektorok többségénél a különadó inkább hasonlít egy sima sáphoz, aminek az érintettjeit rámutogatós módszerrel jelölték ki.

Miközben már az is nyilvánvaló, hogy a meghatározása sem úgy történt, hogy megnézték, hol és mennyi elvonható extraprofit képződött, hanem sokkal inkább valahogy így: „kiszámoltuk, mennyi pénzt akarunk beszedni, úgyhogy most te, te és te adj össze 800 milliárd forintot”. Merthogy ennyi a különadókból várt bevételi összeg évente, így ha legalább két évig velünk maradnak, 1600 milliárdos lesz az elvonás...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.