2022. május 24., kedd

KÜLFÖLDI GYÓGYKEZELÉS TB-ALAPON, MÉGIS DRÁGÁN: ÍGY KERÜLHETŐK KI A HOSSZÚ HAZAI VÁRÓLISTÁK

HVG360
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2022.05.24.


Évente csak néhány száz magyar kér engedélyt külföldi egészségügyi ellátásra azzal, hogy azt az egészségbiztosító pénzzel is támogassa. Pedig uniós szabályok alapján erre többféle lehetőségünk is van, ha mi, vagy az orvosunk úgy látja, hogy „belátható időn belül” saját országunkban nem jutnánk kezeléshez. A szigorú feltételek, valamint a nagy árkülönbségek miatt azonban az államnak egyelőre nem kell azzal számolnia, hogy tömegesen mennének külföldi kórházakba magyar betegek. Akik amúgy már itthon is többet fizetnek egészségükért saját zsebből, mint az EU-átlag.


Nem véletlenül nevezte a műtéti várólistákat az egyik legfontosabb megoldandó feladatának múlt heti bizottsági meghallgatásán Pintér Sándor, az egészségügy irányítását is átvevő belügyminiszter. Magyarországon hosszú évek óta vannak olyan műtéti eljárások, amelyekre hosszú hónapokat, vagy akár egy évet is kell várni, a helyzeten pedig a koronavírus-járvány csak tovább rontott.

Azt, hogy pontosan mennyi a várakozási idő egy-egy orvosi beavatkozásra, néhány hónapja már nem is lehet pontosan tudni. A Válasz Online vette észre még február elején, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) már nem a jövőre, hanem a múltra koncentrál: honlapján az országos várólista helyett csak azt közli, pontosan mennyi volt a várakozási idő az elmúlt hat hónapban egy-egy térségben vagy intézményben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.