2022. május 23., hétfő

LEVENDULA HELYETT BETON – A NER TIHANYI NYOMULÁSÁNAK TÖRTÉNETE

TELEX
Szerző: MOLNÁR RÉKA
2022.05.23.


Miközben a híres balatoni település legszebb utcáiban egyre több, mezőgazdasági épületnek álcázott villa épül ismert tulajdonosokkal, az utóbbi években nagyobb beruházások is borzolják a kedélyeket. Szállodát, lakóparkot terveznek az 1400 fős Tihanyba, ami nem csak ökológiai rombolással jár az ellenzők szerint, de az infrastruktúra sem bír el ennyi embert. Az „új tihanyiak között” felbukkan a Mészáros, Rogán, Matolcsy család neve, a beruházók között ott van Csányi, Garancsi, Hernádi.


Ha az ember Szántódról átkompozik Tihanyba, akkor messziről csak a csillogó víztükör és a felbukkanó apátság látszik, de ahogy közeledik a rév, szemet szúr egy építkezés az út jobb oldalán. Aztán távolabb, balra is. Az egész mögött pedig a változatosság kedvéért ott van egy olyan terület is, amire egyelőre csak tervezik az építkezést.

Az 1400 fős, tizenkét éve fideszes polgármester által irányított Tihany az egyik leghíresebb turisztikai központ a Balaton környékén. Az 1950-es években, a Rákosi korszak alatt ez volt az első tájvédelmi körzet, amit létrehoztak Magyarországon. A település a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, Natura 2000-es természetvédelmi terület, világörökségi várományos és Európa Diplomás. Geológiai, biológiai, tájképi sokfélesége Európa-szerte kiemelkedő.

Az elmúlt években azonban a látványosságai mellett egyre többet hallunk az építkezéseiről is. A zöldet és a levendulát lassanként felváltja a beton, a neves épületekről szóló híreket a neres épületekről szóló hírek, a kávézókba pedig már kihívás lassan úgy leülni, hogy ne félkész épületekre nézzünk a tejeskávé mellett.

Sok helyi lakó, építési és természetvédelmi szakértő, valamint néhány ellenzéki politikus szerint a helyi beruházások egyre élesebben állnak szemben Tihany természeti értékével. Úgy vélik, hogy a fejlődés jegyében végrehajtott és tervezett betonozások miatt az ökoszisztéma megkárosítása már így is túl messzire ment, miközben egyébként az ingatlanárak a sztratoszféráig repültek. Az önkormányzat és a Veszprém megyei Kormányhivatal szerint viszont minden a legnagyobb rendben.

Lapunk az elmúlt hónapokban többször is járt Tihanyban, hogy az érintetteket megszólítva, az építkezéseket figyelemmel kísérve mutathassuk be a település átalakulását. Hogy hogyan lesz, lehet-e egyszerre a Nemzeti Park értékes területe, és luxusvillák, milliárdos beruházások Mekkája...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.