2022. május 27., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2022.05.25.


A SZERK.


A SZERK.
Itt vagyok én, a világ közepén

Orbán Viktor levelet küldött az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, amelyben kijelentette, hogy nem hajlandó tárgyalni az Oroszországgal szembeni olajembargóról a jövő heti uniós csúcson. A magyar kormányfő nem kertel: amíg az EU tételesen fel nem sorolja a Magyarországnak juttatandó anyagi támogatást – amely úgymond az orosz olajimportról leválás költségeit fedezné –, addig nincs miről beszélni. Nemrég előbb Szijjártó külügyminiszter, majd Orbán is megpendítette a beleegyezés általa kalkulált árát: 18-19 milliárd euró.

A SZERK.
A világ sportfőországa

Kedd reggel kinyitottuk a cseh sajtót (komolyan: a magyart hiába), és azt láttuk, hogy rólunk van szó megint. „Putyin odacsapott?” – teszi fel például a kérdést már főcímében Csehország legolvasottabb fóruma, az idnes.cz.

A SZERK.
Egy mondat a zsarnokságtól

Szabó László volt már a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, helyettes államtitkár, az MTVA alelnöke, és mivel önéletrajza szerint még igazolt labdarúgó is, bátran kijelenthetjük, hogy a kommunikációs szakember korunk hőse.

PUBLICISZTIKA

BALÁZS ANNA
„Nincs többé város”
Mariupol újjászületése és pusztulása

Amikor 2015 nyarán először jártam Mariupolban egy kutatócsoport tagjaként, úgy tűnt, mintha időutazásra érkeztünk volna a 80-as évekbe. Az utakon Ladák és szovjet gyártmányú trolibuszok, a köztereken töredezett beton virágládák és rozsdásodó rakétamászókák fogadtak, a házak közt pedig az a fajta zöldellő senkiföldje, amit a rendszerváltás utáni években láttam utoljára a budapesti lakótelepen, ahol felnőttem. Az út menti óriásplakátokat leszámítva egy dolog rántott vissza mégis a jelenbe: a város szélén sorakozó katonai ellenőrző pontok, ahol ismételten átnézték mindannyiunk útlevelét, a tankok ellen felállított tetrapod barikádok, majd a városközpontba érve a harcokban leégett városháza és rendőrőrs feketén tátongó romjai.

VÁRADI ANDRÁS
Az elveszett objektív
A szintetikus portrék kora

Ujjam az egéren, két másodpercenként kattintok, mindig új arc, új portré jelenik meg a monitoromon. Mivel a képernyő nagy, az arcok szinte pontosan életnagyságúak, némelyik egyenesen a szemembe néz, mások valahová távolabb.

EGOTRIP

EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles
Borra sör

Három éve készülnek erre az útra, a járvány… Most (május 13., péntek) végre! Tamás már a Nyugatiban, Árpinál a jegyek (6 €/fő), jön, indulhatunk.

BELPOL

ENYHÍTHETI-E A PEDAGÓGUSHIÁNYT AZ ÚJ TANÁRKÉPZÉSI RENDSZER?
Morgolódunk, morzsolódunk

Szeptembertől új, rövidebb tanárképzésben kezdik meg tanulmányaikat a felsőoktatásba frissen bekerülő pedagógusjelöltek. Az oktatók egy része attól tartott, hogy az átalakítással a kormány a középiskolai tanterv szintjére akarja „lebutítani” az egyetemi tananyagot. A gyakorlatban ez nem így lesz, de az új rendszer önmagában aligha segít az égető tanárhiányon.

MEGALAKULT ORBÁN ÚJ KORMÁNYA
Hajrá, pénz!

Ötödjére alakít kormányt Orbán Viktor, az új struktúrában pedig az elmúlt 12 év rendszerét is felborította. Hova lettek a humán területek, és mit üzen a Fidesz az új kormányzati struktúrával?

TEREBÉLYESEDŐ ALAPÍTVÁNYOK RÉTVÁRI ÁLLAMTITKÁR KÖRÜL
Zsebben a Dunakanyar

Újabb egyéni választókerületi győzelme után gyorsan gyarapszik a Rétvári Bence bizalmi embereire épülő alapítványi hálózat, amely államilag finanszírozott rendezvényekkel, propagandalapok működtetésével segíti a képviselő-államtitkárt. Legutóbb értékes váci ingatlant kapott az államtól az egyik szervezet.

KÉT FIDESZES POLGÁRMESTERJELÖLT ÚJSZENTIVÁNON
A Lázó széke

Februárban letartóztatták Újszentiván autokrata vőfély polgármesterét, most két jogász is indul a helyéért az időközi választáson. A helyi közvélemény legalább három Facebook-csoportra szakadt, és a Fidesz sem azt a jelöltet támogatja, aki mellett falusi szervezete kiállt.

KÜLPOL

HÁBORÚ ÉS GABONA
Ritka búza

Az Ukrajnában tomboló háború aligha hagyja érintetlenül az ország gabonatermését, ez pedig távoli tájakon is éhínséget okozhat.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„A Liget marad”
Várnagy Tibor képzőművész, a Liget Galéria volt vezetője

Majd’ negyven évig maga volt a Liget Galéria. A sikerekről és a buktatókról, a megnyitókról és a híres teremőr néniről, a kortárs művészet ismertségéről és a népszerű kiállítóhely nyitott profiljáról beszélgettünk.

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Míg el nem tűnik
EXPERIMENT. Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

RÁDIÓ
Múlt, jelen, jövő
Három az igazság

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

KÖNYV
Utánunk is ősök jönnek
Patricia Lockwood: Erről nem beszélünk

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

KÖNYV
A leégett kastély felépítése
Láng Orsolya: Személyes okok

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

SZÍNHÁZ
Elnyomás alatt nő
Mikó Csaba – Tóth Réka Ágnes: A hisztéria rövid és felkavaró története

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

SZÍNHÁZ
Távolról sem
A Mars messze van, de a Föld sincs közel

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

KONCERT
A legnagyobb tűzijáték
Tigran Hamasyan a Müpában

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

SOROZAT
A legnagyobb átverés
Az örökösnő álarca mögött

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

TÉVÉSOROZAT
Kutyából nem lesz unikornis
WeCrashed

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

INTERAKTÍV

BALATON MELLÉKLET
A dolgozó népé lett
A szigligeti alkotóház története

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.

BALATON MELLÉKLET
Jó egy tornacipő is
Golf: nem csak férfiaknak, nem csak gazdagoknak

A golf egyszerre virul és hanyatlik Magyarországon. Vannak hagyományai, van jövője, de jobb is lehetne a helyzet. Utánanéztünk, hol lehet a Balatonnál golfozni.


BALATON MELLÉKLET – INTERJÚ
„Az életem kis morzsái”
Jamie Cullum énekes-dalszerző-zongorista

Visszatérő vendég a VeszprémFesten a 42 éves angol jazz-pop­sztár, akit a házi stúdiójában faggattunk egyebek mellett a készülő lemezéről, a rádióműsoráról, a fotózásról meg más ilyen dzsesszes dolgokról.

BALATON MELLÉKLET – RÉS A PRÉSEN
„Máshol szarvasok”

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke

BALATON MELLÉKLET
Snoblesse Oblige 2022/21.

Nyári balatoni programajánló
Egy hét kultúra 2022/21.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/21.
Rövid hírek: majomhimlő, zab, aszteroida...

Szüret 2022/21.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

ZENE

NEKROLÓG
Illés szekerén
Vangelis (1943–2022)

„Teljes és felmérhetetlenül gazdag életművet hagyott hátra” – szokták írni a hozzá hasonló nagypályás alkotók halálakor. Vangelis esetében leginkább az lenyűgöző, hogy minden kacskaringó, kitérő és temérdek eltérő célt szolgáló munkája dacára életműve organikus egésznek tűnik. Ráadásul mindez görög nemzetiségűként, ami a 20. századi populáris zene erős angolszász hatásai miatt is komoly teljesítmény, bár ehhez azért rögtön hozzátehetjük, hogy a hetvenes évek jeles elektronikus (pop)zenei előadóinak többsége a kontinentális Európából származott.

MI A KOTTA?
Ligeti út

Klasszikus zenei programajánló a 2022/21. hétre

RÉS A PRÉSEN
„Totál véletlen”

Kováts Tibor basszusgitáros, Strong Deformity

FILM


TÉVÉSMACI
A kecske és a körtemuzsika

Amikor Sztupa és Troché elkapták Sebián atyát, mindenki csodálkozott.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
A novícia

Egy kamasz lány apáca akar lenni.

VISSZHANG: FILM
Tűzgyújtó

Annyi izgalmas irányba mehetett volna Stephen King 1980-as regényének új adaptációja.

VISSZHANG: KONCERT
Jazztavasz

A melbourne-i Sarah McKenzie mielőtt Amerikába került volna, otthon kiadott lemezeivel már díjnyertes fiatal sztár volt.

VISSZHANG: LEMEZ
Belle and Sebastian: A Bit of Previous

Az alapító basszusgitáros, Stuart David írta a memoárjában (In the All-Night Café), hogyan fulladt kis híján kreatív katasztrófába a skót Belle and Sebastian első lemezfelvétele a kilencvenes évek közepén.

VISSZHANG: LEMEZ
Schubert on Violin

Két olyan muzsikust hallunk itt, akiktől minden kritikusi óvatoskodást félredobva szoktam hanyatt vágódni.

VISSZHANG: KÖNYV
Marie Aubert: Ha történne valami

A novelláskötet kilenc történetében a szereplők az úgynevezett társas magány ellen próbálnak meg tenni valamit.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Kis Büdös Semmise

A térre kikerülnek a székek, majd visszakérik, aztán megint visszahozzák őket, nagy a kavarodás.

GASZTRO

ÉTEL, HORDÓ
Vakvarjú Csónakház

Vakvarjú a Duna-parton

CHILI&VANÍLIA
Crème de la crème

Epres leveles Chantilly tejszínhabbal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.