2022. május 28., szombat

NEM AZ „EXTRAPROFITOK” EXTRA ADÓZTATÁSA JÖN, CSAK NÉHÁNY BEJÁRATOTT TRÜKK A BŰVÉSZDOBOZBÓL

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2022.05.27.


A régi-új miniszterelnök legújabb kormánya különadók bevezetéséről/ felemeléséről döntött hivatalba lépésének második kormányülésén. A kormányfő szerint az elhúzódó háború és a szankciók miatt szükség van egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alap létrehozására. Amelyek feltöltésére az „emelkedő kamatok és az emelkedő árak” miatt „extraprofitra” szert tevő ágazatok vállalatainak extra adójából kerül sor. A kormány kötelezi „a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be” – via Mérce.

Meglepődtünk? Nem tudom mások mennyire, én nem. Még április 3. előtt írtam egy cikket a Mércére arról, hogy hogyan kezelné a gazdasági problémákat, kihívásokat az ellenzék, és hogyan a Fidesz, ha megnyerné a választást. Abban így fogalmaztam: „A Fidesz-KDNP rutinosan el tud adni nem megszorításként valóságos megszorításokat, illetve jól begyakorolt módon terhelni tudja ezeket egyes szektorokra, amelyek ilyen-olyan okokból ezt el is fogadják.” Nem volt váratlan, ami történt, és tulajdonképpen nincs is itt semmi látnivaló, lehet hazamenni szépen.

Persze a forint és a részvények (OTP, Mol) esnek egy kicsit, de más nem nagyon fog változni. Lehet, hogy megérez belőle majd valamit a lakosság, lehet, hogy nem – ez nagyban függ a módszertől. Ha a vállalatoknak fix összeget kell beadni, akkor érdemes áthárítaniuk; ha százalékot, akkor az eredmény növelésével az államkasszába történő befizetést növelik, azt meg minek. Majd meglátjuk.

Egyébként meg tulajdonképpen mi is történik?

Az történik, hogy van pár olyan ágazat, amelyek számára Orbánék igen kedvező működési feltételeket biztosítottak az elmúlt 12 év során, ami tulajdonképpen folyamatos extraprofitot eredményezett – nem, nem csak most, már évek óta – az érintettek számára.

Az extraprofit értelmezésébe most nem megyek bele, itt most legyen elég annyi munkadefiníciónak, hogy ez a „szokásos” nyereséghez képest kiugróan magas nyereség, amelyet a verseny természetes vagy mesterséges hiánya, és/vagy az egyéb, állam által garantált jogosítványok és feltételek idéznek elő. De ez mindegy is, mert 

itt igazából nem az „extraprofitok” megadóztatásáról van szó,


csak kellett valamit mondania a kormányfőnek, hanem arról, hogy „héé, srácok, nálatok bazi sok zsé van (részben miattunk), nekünk meg most kell, úgyhogy adjatok már – nyugi csak pár év, aztán újra kaszálhattok!”

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.