2022. június 12., vasárnap

„HANYAS VAGY?” – AZ EMMI ELŐTT DEMONSTRÁLTAK A TANÁRI TÁRSADALOM ELÖREGEDÉSE MIATT

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2022.06.11.


Élőképes demonstrációt tartott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) új Orbán-kormány megalakulásától megszűnő egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai épülete előtt. Az eseményen Szűcs Tamás, volt PDSZ elnök vezényletével 100 tanár tartott a magasba különböző színű lapokat aszerint, hogy a jelenleg állományban lévő pedagógusok között a különböző életkori csoportoknak mekkora az aránya – erre utalt az esemény címe is: „Hanyas vagy?”.

Szűcs elmondta, ez az esemény nem valaminek a zárása, hiába vagyunk a tanév végén, ez egy rendezvény a sorban. Szerinte a kormány alakulását látva úgy tűnik, hogy további hasonló rendezvényekre lesz szükség. Hozzátette, nem ez fogja megváltani a világot.

„De felmutatja azt, amit mindannyian érzékelünk, hogy holnap ki fog tanítani. Az oktatók látják, a szülők kevésbé, de az EMMI dolgozói biztosan látják. Akkor is látták, amikor a munkaterhek megemelésével próbálták a tanárhiányt ellensúlyozni”

-mondta el Szűcs, a mostani demonstrációval kapcsolatban úgy fogalmazott, összességében azért vannak itt, hogy felülnézetből megmutassák, hogy mekkora a gond:

„Hányas vagy? 2004-es, most mész tanárképzőre, most készülsz a leggyüntörűbb pályára?

A 2000-es évek körül születtél, most leszel pályakezdő, most akarsz belenézni a csillogó szemekbe, most fogsz olyan problémákat mikre nem is gondoltál? Elkezded a világ egyik hivatását? Nincsenek sokan, nincsenek annyian, mint ahányan nyugdíjba mentek?

1992-es vagy, 30 körüli, pályakezdő, itt maradtál? Vannak ilyenek, reméljük, de tudjuk, hogy számuk egyre csökken. Abban, csak hinni lehet, megtapasztaltani nem, hogy családot lehet ebből alapítani

’82-es vagy, családot alapítottál? Fent szeretnéd tartani, de jól tudod, hogy ebből nem fog sikerülni?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.