2022. június 17., péntek

HÁROM NYUGDÍJPÉNZTÁR KERÜLHET BAJBA AZ MNB SZERINT - ÖREGEDŐ TAGSÁG ÉS MŰKÖDÉSI VESZTESÉG NEHEZÍTI A HELYZETET

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.06.16.


Az önkéntes nyugdíjpénztárak közül három nem felel meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kialakított mérőszámnak – derítette ki az Azénpénzem.hu a jegybank kockázati jelentéséből. A kasszák bő felében egyébként tavaly működési veszteség keletkezett. A szektorban az MNB szerint egyéb bajok is akadnak.

Az MNB friss Biztosítási, pénztári, tőkepiaci kockázati és fogyasztóvédelmi jelentésének (ezt teljes terjedelmében itt találja meg) ismertetésekor azt emelte ki, hogy a viharos időkben is megőrizték stabilitásukat az intézményi befektetők. A jelentést átbogarászva azonban a kép közel sem minden téren ennyire derűs. Határozottan lát ugyanis problémát a felügyeleti hatóság az önkéntes nyugdíjpénztáraknál.

A felügyeleti hatóság egy saját maga által kialakított mérőszám alapján vizsgálja kockázati szempontból a kasszákat. Meglehetősen óvatosan és jókora rátartással járnak el, hiszen a bevételek nullára csökkenése és az elemzést megelőző 3 negyedév átlagos kiadásai alapján ítélik meg, hogy a működésre felhasználható tartalékok kitartanak-e 6 hónapig. A szektorban a jelentés szerint 2021 végén 3 intézmény nem teljesítette az elvárt két negyedéves működési fedezettségi szintet.

Bármilyen magasra is teszik a lécet, az nem jó hír, hogy az idős korra gyűjtögetett megtakarításokat kezelő szervezetek közül több is leveri. Főként úgy, hogy az MNB még más problémákat is lát a szektorban. Tavaly a piaci szereplők közel 60 százalékának (33 intézményből 19) lett a működési eredménye negatív. A teljes egyenleget csak a nem fizető tagok hozamából levont összegek billentették pozitív irányba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.