2022. június 17., péntek

NOVÁK KATALIN: VAN EGY KAPU A SÁNDOR-PALOTA ÉS A KARMELITA KÖZÖTT

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS, DULL SZABOLCS
2022.06.17.


- Elnöki beiktatása után az első írott nagyinterjúját a Telexnek adta Novák Katalin köztársasági elnök. Azt nem szeretné minősíteni, hogy egy kormánytag kinek ad, vagy nem ad interjút.

- Nem árulta el a pontos időpontot, mikor kérte fel Orbán Viktor a köztársasági elnöki tisztségre, de nem mondott azonnal igent.

- Hetente találkozik Orbán Viktorral, és mint mondta, eddig is volt lehetősége kritikát megfogalmaznia, de köztársasági elnökként nem érzi fő feladatának, hogy a kormány legfőbb kritikusa legyen.

- Arra a kérdésre, hogy a NER részének érzi-e magát, azt mondta „az Alaptörvény számomra ebből a szempontból is meghatározó. A köztársasági elnök a kormánytól független szereplő.”

- Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban kijelentette: egy szuverén állam fegyveres megtámadása elfogadhatatlan. A varsói útján szó esett a magyar kormány háborús megnyilvánulásairól. Elárulta, mit kért Duda lengyel elnöktől.

- Kijevi látogatás nincs napirenden, arra a kérdésre, hogy elutazna-e Moszkvába, azt mondta: „ez most egy teoretikus kérdés, aminek nem látom aktualitását.”

- Legközelebb Rigába utazik, majd Brazíliába, ahol találkozik Jair Bolsonaro brazil elnökkel.

- Elképzelhető, hogy a következő öt évben él azzal a jogával, hogy törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek. De nem jelölte meg, milyen témakörben. Az abortusztörvényt szerinte nem időszerű módosítani.

- A Pride-ra nem ment el eddig sem, és nem tervezi a jövőben sem, hogy részt vesz.

- Az oktatás helyzetével kapcsolatban azt mondta: magasabb pedagógusbérekre lenne szükség.

- Példaképei az édesanyja és mindkét nagymamája. Egyik kedvenc filmje a Pretty Woman.

Talán sokan felkapják a fejüket arra, hogy köztársasági elnökként az első hosszabb interjút a Telexnek adja. Az elmúlt években többször is kértünk interjút öntől, államtitkárként, miniszterként egyszer sem adott. Hogyhogy most, a beiktatása után pár héttel vállalta a beszélgetést? A köztársasági elnöki pozíció kellett ahhoz, hogy bárkinek szabadon nyilatkozhasson?

Először egy lehetséges közös örömünkre hívnám fel a figyelmet. Nem tudom, hogy nézték-e tegnap az angol-magyar meccset (szerda délután készült az interjú – szerk.), én még mindig nem ocsúdtam fel teljesen. Szeretném megköszönni a csapatnak, hogy ekkora büszkeségre okot adó estét szereztek nekünk. Majdnem száz év kellett ahhoz, hogy egy ilyen megsemmisítő vereséget mérjen az angol válogatottra valaki otthon. Ami pedig a kérdését illeti, köztársasági elnökként minden magyar embert képviselnem kell, és azokhoz is szeretnék eljutni, akiket az önök felületén keresztül tudok megszólítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.