2022. június 17., péntek

ÖSSZEVONT VÁLASZTÁST TARTANA A FIDESZ, JÖHETNEK A NATO-CSAPATOK - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.06.17.


444: Egyszerre tartaná az európai parlamenti és az önkormányzati választást a Fidesz


2024-ben egy napon lehet az európai parlamenti és az önkormányzati választás, szellőztette meg a Fidesz frakcióvezetője az Origónak. Kocsis Máté szerint ezzel 9-10 milliárd forinttal olcsóbb lesz a lebonyolítás, az erről szóló javaslatot a jövő héten nyújtják be a parlamentnek. Ezzel az a fura helyzet állhat elő, hogy a 2024 májusában megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők csak 2024 októberében léphetnek hivatalba. Ráadásul az ellenzéki összefogást is megnehezítenék.

Magyar Narancs: Kedvezményt kapnak azok az újságosok, akik csak bizonyos sajtótermékeket forgalmaznak

A keddi Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet „a sajtótermékek terjesztésének veszélyhelyzeti szabályairól”, amely úgy tűnik, némi kedvezménnyel arra próbálja rávenni az újságosokat, hogy ne forgalmazzanak olyan lapokat, amelyekben nem szerepel kormányzati tájékoztatás. Az Orbán Viktor aláírásával megjelent jogszabály ugyanis arról rendelkezik, hogy az újságosbódék után nem kell közterület-használati hozzájárulást beszerezni, „ha kizárólag olyan sajtóterméket árusít vagy terjeszt, amely az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktussal, illetve humanitárius katasztrófával, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárításával kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást tartalmaz”.

Népszava: Itt valaki hazudott, még a tőzsdei árnál is drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól

Márciusban az irányadó, januári, tőzsdei árnál több mint 8 százalékkal drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól – számítottuk ki a KSH nemrég frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján. A becslés alapja, hogy a lap korábbi elemzései szerint az oroszok a magyar gáztarifa kiszámításánál mindig a Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde két hónappal korábbi átlagárát tekintik irányadónak. Eszerint, míg márciusban – lapunk számításai alapján – az állami MVM ezer köbméterenként átlagosan 903 eurót fizethetett az oroszoknak a földgázért, addig januárban a Ttf 833 eurós átlagot mutatott.

Mfor.hu: Csendben meggondolta magát az Orbán-kormány: bárhova fegyveres erőket telepíthet a NATO

Egy kedd este megjelent kormányhatározattal Orbán Viktor egy március 7-én kiadott határozatot módosít. Akkor a magyar kormány arra adott engedélyt, hogy NATO-csapatok áthaladjanak Magyarország területén szárazföldi vagy légi úton, egyben engedélyezte azt is, hogy fegyvereket telepítsenek a Dunántúlra. A most megjelent kormányhatározat annyiban módosítja az érvényben lévőt, hogy kikerült belőle a Dunántúl mint „kikötés”. Ez azt jelenti, hogy a NATO az ország bármely területén végezhet csapatmozgásokat, hadgyakorlatot, kiképzéseket bonyolíthat le, valamint fegyveres erőket is telepíthet.

Hvg.hu: Államosítana a kormány három kiemelt budapesti közterületet, majd Rogánék javaslatára az V. kerületnek adná

Ellentételezés nélkül vennék állami tulajdonba a Fővárosi Önkormányzattól augusztusi kezdéssel a budapesti Podmaniczky, Vörösmarty és Széchenyi tereket egy készülő törvényjavaslat szerint. Aztán mindhármat megkapná a fideszes vezetésű V. kerület, méghozzá Rogán Antal volt polgármester tárcájának javaslatára. Az „einstand” azonban jogsértő lehet; a Pénzügyminisztérium szerint „alkotmányossági aggályok merülhetnek fel”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.