2022. július 9., szombat

CSIZMÁR GÁBOR: EGY SZIKRA RÁDÖBBENTENÉ AZ EMBEREKET, HOGY 12 ÉVE KILOPJÁK A ZSEBÜKBŐL A PÉNZT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.07.08.


„A magyar bérrendszer meglehetősen torz. Itt nincs kormányzati filozófia. Ez egy tolvaj kormány, amely minden létező piacra beteszi a lábát, és elviszi onnan a pénzt. Ilyen egyszerű a világ” – nyilatkozta a Hírklikknek Csizmár Gábor, volt munkaügyi miniszter. Arról is beszélt, hogy a tizenkét éve folyó kormányzás nem a közjóról s..zól. Annak a társadalomnak, amelyik el tudta tüntetni a NET-adót, a vasárnapi boltbezárást, vagy az olimpiát, egy olyan szikra kellene, ami rádöbbenti az embereket, hogy tizenkét éve kilopják a zsebükből a pénzt.

Miközben egy miniszter havi bruttó 5 milliót keres, egy magyar focista az NBI-ben 2020-21-ben átlagban havi bruttó 2,9 millió forintért rúgta a bőrt. Ez az akkori nemzetgazdasági átlagnak több mint a hétszerese volt. Most katonákat, „határvadász” fegyveres biztonsági őröket, rendőröket keresnek bruttó 260 ezerért. Ez nagyon furcsa bérrendszert vetít az ember elé. Mennyire torz a magyar bérrendszer?

– Meglehetősen az. Mert a piac torzítása, rendben van. Ahol hiány van, mondjuk egy hegesztő kategóriában, ott bármennyit kérhet egy szakmunkás, aki védőgázas hegesztést tud csinálni. Nyilván az utcaseprő, vagy a közmunkás jóval kevesebbet keres. Ezzel csak azt mondom, hogy van a piacnak mozgása, de ami Magyarországon van, az nem piac. Amikor a kormány árakat szabályoz, akkor az nem piac...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.