2022. július 29., péntek

FELVETTÉK A GYEREKET? VAN JÓ ÉS ROSSZ HÍRÜNK IS A CSALÁDI PÓTLÉKRÓL - A TOVÁBBTANULÓ DIÁK MÁR NEM SZÁMÍT GYEREKNEK A REZSISZÁMLÁNÁL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.07.29.


Érettségi után már nem jár családi pótlék az egyetemen továbbtanuló gyerek után, ugyanakkor az eltartottak számába beleszámít, így magasabb összeg igényelhető a testvérek után. Ezt viszont külön kell majd kérvényezni az egyetemi beiratkozás után. A családi pótlék „elvesztése” más következményekkel is jár: elveszik a gyerek státusz is több állami támogatásnál.


Nagy öröm a diákoknak, ha felveszik őket az egyetemre, a családoknak ugyanakkor a továbbtanulás miatt megemelkedő kiadások mellett azzal is számolniuk kell, hogy az érettségizett diák után júliustól már nem jár családi pótlék (ez már meg sem érkezett) és családi adókedvezmény se. Ez utóbbit a szülőknek maguknak kell intézniük a munkáltatónál.

Ugyanakkor jó hír, hogy a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak a családi pótlékra jogosult után. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni.

Bár a családi pótlék összege 2009. óta változatlan, nagyrészt elértéktelenedett, mégsem öröm, amikor eltűnik a bevételek közül. Ennél is nagyobb érvágást jelent, hogy családi adókedvezményt addig vehetünk igénybe a gyerek után, amíg a családi pótlék is jár utána. Tehát ez is ugrik a bevételek közül. Viszont továbbtanulóként a gyerekszámba ugyanúgy beleszámít, mint a családi pótlék esetében, tehát a testvérek után magasabb összegű családi adókedvezmény jár. Például 3 gyereknél, ha a legidősebb egyetemen tanul tovább, a fiatalabbak után a három gyerek után gyermekenként járó családi adókedvezményt lehet érvényesíteni, de csak két főre. (Erről részletesen, példákkal itt írtunk.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.