2022. július 8., péntek

HOGY JUTOTTUNK EL A 11,7 SZÁZALÉKOS INFLÁCIÓIG?

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2022.07.08.


11,7 százalékkal júniusban ismét rekordot döntött a drágulás üteme, ma pedig már biztos, hogy 24 év után éves szinten is 10 százalék felett lesz az infláció. Ebben a cikkben körüljárjuk, hogy:miért pont most robbannak be az árak;

- mit tehet ez ellen a jegybank;

- hogyan hat ez az egész a gazdaságra;

- és milyen politikai következményei lehetnek a drágulásnak.

14-16 százalékkal tetőzhet az infláció szeptemberben – derül ki a borúlátással nem vádolható Magyar Nemzeti Bank előrejelzéséből, ez pedig éves szinten 11-12 százalékos átlagos drágulást jelent. A háború, az energiaárak és a világgazdasági folyamatok azonban még rátehetnek erre egy lapáttal, így ha rosszul alakulnak a dolgok, ennél is magasabb lehet majd az infláció.

Bárhogy is alakul, idén több mint húszéves rekord fog megdőlni a drágulás ütemét illetően, legutóbb ugyanis 1998-ban volt 10 százalék fölött a hazai inflációs adat. Akkor még a rendszerváltás utáni gazdasági átalakulás terhét nyögte az ország, így általánosak voltak a jóval magasabb árnövekedések.

Az azóta eltelt húsz évben viszont kisebb-nagyobb kilengésekkel, de viszonylag stabilan 0 és 8 százalék között alakult az éves drágulás mértéke, ez utóbbi adat is 2007-ből származik. Hogy jutottunk akkor el a mostani, durván tíz százalék feletti eredményhez, és mi sülhet ki ebből az egészből?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.