2022. július 15., péntek

HOGYAN ESHETETT EKKORÁT A BITCOIN? - ELPÁROLGOTT A BIZALOM, HITELESSÉGRE IS SZÜKSÉG LENNE

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: SZEPESI LÁSZLÓ
2022.07.15.


Néhány hónap alatt kevesebb mint felére esett a bitcoin árfolyama, és már csak 20 ezer dollár alatt kereskednek a kriptovalutával. Az okok között makrogazdasági folyamatok és a virtuális eszközök iránti bizalom megingása is megtalálható.


Az elmúlt hónapok egyik legérdekesebb befektetési jelensége a bitcoin árfolyamának zuhanása volt. A kripto valuta értéke gyakorlatilag megfeleződött, a március végi majdnem 47 ezer dolláros csúcs után ma már csak 20 ezer alatt jegyzik. Az erőteljes gyengülés okait kutatva két irányba is érdemes figyelnünk, a tágabban vett makrogazdasági fejlemények mellett a virtuális eszközök jellemzői is szerepet játszanak.

Mindenek előtt azonban szükséges tisztáznunk, hogy hiába a már-már vallásszerűen hívő tömegek lelkesedése, a bitcoin nem valódi „pénz”, hanem egyszerűen egy újszerű alapokra és eljárásokra épülő befektetési eszköz, amelynek árfolyama, az összes többi befektetési termékhez hasonlóan fel-le ugrál, kiszámíthatatlanul mozog. Az elmúlt hónapok világosan megmutatták, hogy aki bitcoinba fektet, az nem egy alternatív fizetőeszközbe (egy stabil értékkel bíró, csak a fizetési eljárás vagy a fizetőeszköz értékének megóvásában különböző, pénzszerűen viselkedő valutába) fektet. A bitcoin valójában inkább technológiai részvényként viselkedik: akkor megy fel az árfolyama, amikor az informatikai, technológiai részvények árfolyama emelkedik, és akkor süllyed az ára, amikor a Facebook-, a Google- és az Apple-részvény ára csökken...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.