2022. július 30., szombat

HOLODA ATTILA: ORBÁN AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MEGINT FELTALÁLTA A MELEGVIZET (2. RÉSZ)

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.07.30.


(Az 1. részt itt olvashatják.)

Amikor Orbán Viktor azt mondta. hogy azok vannak előnyben, akiknek saját energiahordozó készletük van, az Európai Uniónak nincs, és ki van szolgáltatva, akkor megint feltalálta a melegvizet – mondta lapunknak Holoda Attila energetikai szakértő. Olcsó az orosz gáz, való igaz, de mi eljutottunk már a 40 százalékos kitettségig. Az oroszok pedig kihasználták ezt. Mi most mégis bölcsen kioktatunk másokat arról, hogyan kellene energiapolitikát csinálni, miközben Orbánék még a saját energiapolitikájukat sem valósították meg. A miniszterelnök pedig csak ne hányja mások szemére a költség-, haszonelvűség elsőbbségét, mert ők is mindent pénzért csinálnak.

Valóban elhibázott az európai energiapolitika? Orbán ugyanis azt mondta, hogy az energiahordozók elvesztése sokat mutat a nyugati világ helyzetéről: 1990-ben a kőolaj, a földgáz és a kőszén 90 százalékát Európa tartotta kézben, ma az USA és Európa együttvéve 35-öt. A Nyugat elveszíti az „anyagcsatát”. Miben tévedett a magyar miniszterelnök?

– Azt mondta, azok vannak előnyben, akiknek saját energiahordozó készletük van, az Európai Uniónak nincs, és ki van szolgáltatva. Orbán megint feltalálta a melegvizet. A ’70-es évek kezdetétől Európa egyre nagyobb importra szorul. Ennek nyilván megvan a maga hatása, és ebben benne van az is, hogy szűkösek az Európai Unió saját területén elérhető energiahordozó-forrásai. Kisebb a kontinens. Egyre bonyolultabb és nehezebb technológiát követelt meg a kitermelésük, viszont a piacon meg elérhető volt. Akkor miért csinálta volna? Ráadásul az urbanizáció meg a népesség annyival sűrűbb Európában, mint másutt, hogy ennek, és a környezetvédelmi szempontoknak a figyelembevételével azt mondta, akkor az energiahordozókat beszerezzük máshonnan. Csakhogy az oroszok nagyon ügyesen elaltatták abban az időszakban az EU-t, mikor az mondták, nekem mindenem van, majd én adok nektek. Ezért Orbánnak most azzal jönni, hogy Európa saját magát lőtte tüdőn… Kérdezem, hogy ő például mit tett az európai energiastratégiával kapcsolatban. A magyar állam, a magyar kormány elkészített egy energiastratégiát 2011-ben, azt 2020-ban frissítette, és abból alig valósított meg valamit. És pont ő kér másokat számon? Azért, mert mi most szeretjük a nukleáris energiát, nálunk elfogadottabb, akkor szidjuk a németeket, akiknél meg nem?! A franciák is szidják, de azt mondják, mindenkinek a saját döntése, miért ne dönthetne valaki így? Mi most bölcsen kioktatunk másokat arról, hogyan kellene energiapolitikát csinálni, miközben Orbánék nálunk nem valósították meg a saját energiapolitikájukat sem, aminek jelentős része például az energiahatékonyság növelése volt. Ezen a téren az égvilágon semmit nem tettek. És akkor ők bírálnak másokat? Mindig ez a legegyszerűbb dolog. Hogyha én nem csinálok valamit, akkor nekem kell a szidalmazók élére állnom, hogy más a hibás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.