2022. július 27., szerda

JAKSITY GYÖRGY A CORVINUS DIPLOMAOSZTÓJÁN ARRA SZÓLÍTOTTA FEL A VÉGZŐSÖKET, HOGY HARCOLJANAK KI VALÓS DEMOKRÁCIÁT AZ ORSZÁGBAN

444.HU
Szerzők: HASZÁN ZOLTÁN, SZILY LÁSZLÓ
2022.07.26.


A közgazdász szerint az a nagy kérdés, hogy Magyarországon demokrácia van vagy inkább csak annak megcsúfolása, esetleg kimondottan kleptokráciában élünk.

Magyarországi diplomaosztón aligha mondtak eddig olyan kemény beszédet az ország állapotáról, mint amit Jaksity György közgazdász olvasott fel a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Nem kezdett harcosan, először csak felsorolta karrierje legfontosabb állomásait: részt vett a Budapesti Értéktőzsde megalapításában, aminek később elnöke is lett, 1993-ban létrehozták az azóta általa irányított Concorde Értékpapír Rt-t.

Ezek után viszont úgy folytatta, hogy „számunkra és sok, hozzánk hasonló idősebb vagy akár minket követő generáció képviselői számára lezajlott a rendszerváltás. Cégeinkben, társadalmi és civil, illetve tudományos tevékenységeink révén minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy Magyarországon modern, jól szabályozott, szabad versenyes piacgazdaság és demokrácia legyen. De nem így történt. Magyarország nem hogy nem vetkőzte le szörnyű XX. századi múltjának elhordott ruházatát, hanem némileg átszabva újra magára kanyarította. A szocialista tervgazdaság és a haveri kapitalizmus sajátos keveréke jött létre, és illebrálisnak mondott demokráciánk van”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.