2022. július 9., szombat

KEMENESI: KÖZELÍT A NYÁRI COVID, BELTÉREN IS INDOKOLT A MASZKVISELÉS

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2022.07.09.


Magyarországot is fenyegeti a nyári Covid-hullám, hagytuk a járványt megszaladni: a szakértő szerint a harmadik (veszélyeztetetteknél negyedik) oltások mellett már most javasolt a beltéri maszkhasználat is. Egyre sűrűbben jelennek meg új variánsok, törvényszerű, hogy újabb és újabb változatok érkezzenek megjósolhatatlan körülmények között. Akkor is, ha nem veszünk róla tudomást.


Az első Omikron-hullám lecsengésével fellégezhettünk. Márciusban Európa-szerte, hazánkban is sorra kivezették a járványügyi korlátozások többségét, megszűnt a kötelező maszkhasználat, a koronavírust lélekben múlt időbe tettük. Jött helyette háború, majomhimlő, brutális áremelkedések, alig néhány hónap elteltével a SARS-CoV2 kikopott az életünkből.

Pedig a vírus nem tűnt el, a háttérben ugyanúgy cirkulál és változik, mint eddig. Szerencsére továbbra is az enyhébbnek számító Omikron variáns a domináns, de lassanként érkeznek a figyelmeztető hírek: egyre több ország vezet be szigorításokat, nyugaton már újabb hullámok kibontakozása zajlik.

Itthon heti 3-4 ezer új koronavírus-fertőzöttről számol be a hivatalos kormányzati oldal, és ugyanott olvasni arról is, hogy a szennyvízben hol nő, hol stagnál a vírus örökítőanyaga. A Népszava pedig nemrég arról írt, hogy a háziorvosoknál egyre több koronavírusos beteg jelentkezik.

"Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, »nyári hulláma«, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni"

– mondja a 24.hu-nak Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.