2022. július 8., péntek

„MOST BOSSZULJA MEG MAGÁT AZ A CENTRALIZÁLT ÉS ÖNKÉNYES GAZDASÁGPOLITIKA, AMELY AZT GONDOLTA: UNORTODOX MÓDON BÁRMIT MEGTEHET”

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA DÓRA
2022.07.08.


Jelentősen, 200 bázisponttal megemelte csütörtökön az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az egyhetes betéti tendere meghirdetésekor, így a ráta az eddigi 7,75 százalékról 9,75 százalékra ugrott. A lépés nem volt váratlan: a forint hét eleji zuhanórepülése miatt a jegybank már szerdán jelezte, hogy be fog avatkozni. Ennek hatására már aznap 411 forintra ment vissza az euróárfolyam a kora délutáni 416 forintról. Vélhetően éppen ezért a csütörtök reggeli kamatemelés ténye már nem javította a piaci hangulatot, sőt: a döntés bejelentésekor még 409 forint közelében mozgó árfolyam 415 forintra ugrott. Később elkezdett visszakapaszkodni, de a 410 forintos szint alá a Magyarország energiafüggőségének csökkentéséről szóló kormánydöntés bejelentése sem tudta visszalökni. Az uniós megállapodással kapcsolatos engedékenyebb kormányzati hangnem és az újabb jegybanki bejelentés ugyanakkor a nap végére 403 forintra hozta vissza az euróárfolyamot.

Orbán Viktor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezvényén ugyanis elismerte, hogy az Unióval folytatott együttműködés is befolyásolja a magyar gazdasági helyzetet. Az MTI tudósítása szerint kijelentette: most úgy tűnik, hogy az Európai Unióvaló való megállapodás elől minden szakmai akadály elhárult, és tudtak tenni olyan javaslatot, amely megfelel az EU igényeinek. „Elvileg tehát készen áll minden, hogy megszülessen az együttműködési megállapodás, amelyre mind a két félnek szüksége van" – fogalmazott. Az MNB pedig szokatlan módon azt közölte délután: nem vár a hónap végéig, hanem már jövő kedden napirendre kerül az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása. Leszögezték: az MNB szükség esetén az eszköztár minden elemével kész beavatkozni az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.