2022. július 11., hétfő

NINCS VÍZ, DRÁGUL AZ ÁRAM

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.07.11.


Ahogy a forint zuhanásának, úgy az áram drágulásának sem akar vége szakadni. Vlagyimir Putyin orosz elnök gondoskodik az egyre magasabb árszintekről, az utóbbi időszakban azonban ehhez egy másik hatás is társul a régiónkban: a szárazság és a vízhiány is segített az áram árának egekbe ugrásában.

Nem könnyű az áram drágulása iránt felkelteni az olyan olvasók érdeklődését, akik itthon a rezsiáron veszik a piaci ár tizedébe kerülő lakossági áramot, ráadásul olyan vállalkozásuk sincsen, amelyik elszenvedné a drágulást, pedig a magyar újságolvasók jelentős hányada ebbe a körbe tartozik.

De azért a lassan tízszeres árak tényleg döbbenetesek. A cégek, amelyek nem a rezsicsökkentett, hanem a piaci áramárat fizetik, nagyjából olyasmit élnek át, mintha nekünk hirtelen 5000 forintba kerülne egy liter benzin, és 10 ezer forintot kérnének egyetlen korsó sörért.

A drágulás

Az energiapiacon túlzás nélkül itt tartunk. A Felrobbant az áram ára című, 4 évvel ezelőtt, az Indexen megjelent cikk arról a döbbenetről szól, amikor 30 euró/MWh árszintről, 60 euró/MWh árra lőtt ki a villamos energia ára. Ezután kicsit megnyugodott ugyan piac, a Covid lezárásai még lefelé állítottak be szinte felfoghatatlan mélypontokat (negatív árakat), de aztán az ár újra elkezdett felfelé lépegetni, nem sokkal később pedig már űrrakétaként száguldott.

Ami nemrég még 30-60 volt, az előbb 100, majd 150 lett, később 200, de benéztünk a 300-as, majd a 350-es szint fölé is,

majd a július 4–5-i újabb őrületnél már 400 euró/MWh felett járt az áram ára.

Az árampiacon sokféle ár van; zsinóráram, csúcsár, óránkénti áram, de a trend a hazai áramtőzsdén, a HUPX-on is jól nyomon követhető...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.