2022. augusztus 23., kedd

HA NEM LÉP A KORMÁNY A SZOCIÁLIS TŰZIFA ÜGYÉBEN, TÉLEN NEM LESZ MIT KIOSZTANI A LEGSZEGÉNYEBBEKNEK|

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÜLÖP ZSÓFIA
2022.08.23.


Kevés a keret és nincs biztosítva az önkormányzatok elsősége.


Gyorsan kell lépni a téli szociális tüzelő ügyében, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát – írta augusztus eleji közleményében a Habitat for Humanity Magyarország. A szervezet arra szólítja fel a kormányt, hogy minél előbb lépjenek a tüzelőanyag-támogatások ügyében, különben a legszegényebb háztartásoknak egész egyszerűen nem lesz miből tűzifát osztani télen.

Túl kicsi a keret

A téli szociális tűzifa-támogatást 2011-ben vezette be a kormány. A feltételek és a pályázati rendszer az évek során valamelyest módosultak, néhány éve azonban már sem a kritériumok, sem a támogatás összege nem változott. Jelenleg a Belügyminisztérium pályázatára az ötezer főnél kisebb lakosságszámú települések önkormányzatai jelentkezhetnek, az igényelhető mennyiség pedig például attól függ, hogy hány idős (80 év feletti), rászoruló vagy közfoglalkoztatott lakos él az adott településen. A támogatást csak azok vehetik igénybe, akik szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, az önkormányzatok pedig a tűzifa mellett pályázhatnak barnakőszénre is (ami a valóságban sokszor rosszabb minőségű lignitet jelent, ahogy az az Átlátszó cikkéből is kiderül).

A Habitat 2018-ban átfogó kutatást készített a szociális tüzelőanyag-támogatásról:

az akkori adatok szerint nagyjából 2200 település pályázhatott és a támogatás 180 ezer háztartást ért el. Ez, a szervezet adatai szerint, a fával és szénnel fűtött lakásokban élők 12 százalékát jelentette
...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.