2022. augusztus 22., hétfő

KÉTSZER ANNYI TŰZIFÁT ÉGET EL A LAKOSSÁG, MINT AMENNYIT HIVATALOSAN KIVÁGNAK MAGYARORSZÁGON

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2022.08.22.


Egy két évig zajló kutatás alapján, a napokban elkészült, de még nem publikált tanulmány szerint a hivatalos tűzifa-statisztikák nem érik el az energiacélú hivatalos szilárdbiomassza-fogyasztás inputértékeit, magyarul ennyi tűzifa hiányzik a rendszerből a statisztikai adatok alapján. A hiány harminc-negyven, egyes években ötven százalék. Emiatt is aggódnak a kutatók a hazai erdőkért, mert úgy liberalizálta a kormány a fakitermelést, hogy évek, sőt évtizedek óta nincsenek pontos statisztikái a hazai erdőgazdálkodásról.


Felelőtlennek nevezte azt a kormányzati intézkedést Szajkó Gabriella, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutatója, amellyel a kabinet a fakitermelést ösztönözné.

Mint ismert, az energia-veszélyhelyzet miatt az állami szervek augusztus 4-én engedélyezték a felújítás nélküli tarvágást és a természetvédelmi területeken történő fakitermelést, továbbá lehetőség nyílt arra is, hogy engedélyezzék a favágást az úgynevezett vegetációs időszakban. (Kedden egy újabb rendeletben a kormány részben visszavonulót fújt, mert ismét megtiltotta a természetvédelmi vagy Natura 2000-es területeken a tarvágást.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.