2022. augusztus 23., kedd

KOMOLY VETÉLYTÁRSAT KAP A TELEKOM AZZAL, HOGY A 4IG ÉS AZ ÁLLAM MEGVÁSÁROLJA A VODAFONE-T

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2022.08.23.


715 milliárd forintért megvenné a Vodafone Magyarország Zrt. százszázalékos részvénycsomagját a Vodafone Europe BV-től az állam (49 százalékban) és a fénysebességgel bővülő 4iG Nyrt. (51 százalékban). Már meg is kötötték az előzetes, ám nem kötelező érvényű megállapodást. A bejelentés komoly szándékot tükröz, nemzetstratégiai jelentőségű tranzakcióvá minősíthetik, és az év végéig le is zongoráznák az üzletet. Szakértőt kérdeztünk, mit is jelenthet a csillagászati összegű tranzakció a magyar távközlési piacon.

A vezetékes piacon a Telekom sarkában lehet a 4iG

Jászai Gellért, a 4iG vezérigazgatója szerint ez lehet az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési üzlete, hasonló léptékű, mint a Matáv privatizációja volt a rendszerváltás után, amivel nem lehet vitatkozni. A Concorde vezető részvényelemzője, Gaál Gellért szerint ha az utóbbi évek telekommunikációs tranzakcióit nézzük, akkor a DIGI megvásárlása mérhető csak hozzá (akkor szintén a 4iG volt a vevő), de az jóval szerényebb összeg volt, 625 millió euró (mintegy 230 milliárd forint).

Ez érdemi ugrás a 4iG számára, és a hatása is jelentős lehet – közel kétpólusú piacot hoz létre a vezetékes szegmensben, azaz a vezetékes telefon-, a tv-, és a széles sávú internetszolgáltatásban.

Az elérhető információk alapján a 4iG felér a másik nagy szereplő, a Magyar Telekom szintjére. A legfrissebb, 2021-es adatokból az derül ki, hogy

- hangban (vezetékes telefon) a Telekomnak 50 százalékos piaci részesedése van, míg az új entitásnak 42 százaléka lehet.

- Az internetszolgáltatásnál közel 40 százalék a Telekom részesedése, az új piaci szereplőé 43 százalék.

- A tévészolgáltatásnál pedig végképp a Vodafone-nal kibővülő 4iG lesz a vezető, 55 százalékkal, a Telekom 33 százalékos piaci részesedése mellett.

És ha azt nézzük, hogy a vezetékes telefont egyre kevésbé használjuk, és egyedül abban nagyobb a Telekom, akkor egyértelmű, hogy a cégvásárlással a 4iG utoléri őket, illetve komoly vetélytársuk lesz a vezetékes szegmensben – magyarázta Gaál Gellért.

A mobilszolgáltatásban is kétpólusúvá válhat a piac...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.