2022. augusztus 30., kedd

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2022.08.24.


A SZERK.
Halló? Tessék!

Hétfőn értesült a nyilvánosság az ún. magyar nemzeti burzsoázia törzsfejlődésének egy újabb jelentős fejezetéről: az állam és a 4iG Nyrt. nevű magáncég közösen megveszi a harmadik legnagyobb honi telekomcéget, a brit tulajdonú Vodafone Magyarországot. Civilizált európai országban is nyilván sok kérdést vetne föl egy ilyesfajta tranzakció, a NER hazájában azonban külön is értelmezni szükséges e bejelentést.

A SZERK.
Reszkessetek, diverzánsok!

Rá volt görcsölve erre a tűzijátékra már tavasz óta Magyarország közismerten egyszemélyes kormánya. Eleinte csak a szokásos nagyotmondás ment, hogy ez lesz Európa legnagyobbja, ekkora még sehol nem volt, nincs, nem lesz. Aztán jött az, hogy grrr, hrrr, megtartjuk.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2022/34.

Olvasói levél a nyelvtudásról, nyelvtanulásról

PUBLICISZTIKA

F. VÁRKONYI ZSUZSA
Levél Madame Jóistennek

Ami a nők társadalomba való kilépését illeti, alig több mint hetven éve annak, hogy egyes országok – pár évre – először bízták nőkre országuk vezetését.

EGOTRIP


EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles
A Gólokozó harmadik eljövetele (2)

A Gólokozó főnixének következő leszállópályája Hollóházán, erdőben és szakadó esőben.

BELPOL

INTERJÚ
„Felelőtlen hazardírozás”
Bart István jogász, klímapolitikai szakértő az energiahelyzetről

Az energia- és klímakrízis akár arra is ösztönözhetné a magyar kormányt, hogy még határozottabb lépéseket tegyen a fenntartható energiagazdálkodás felé – ehelyett az oroszoknál kuncsorgunk gázért, velük építtetnénk a méregdrága Paks 2-t, erdőt irtanánk. A Klímastratégia 2050 Intézet ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

KI ÉS MI VESZÉLYEZTETI A BÍRÓI FÜGGETLENSÉGET MAGYARORSZÁGON?
Felügyelők és felügyeltek

Handó Tündét több mint két és fél éve váltották le főbírói pozíciójából, de a magyar bíróságokon belüli feszültségek nem szűntek meg, ahogy a bírói függetlenséggel kapcsolatos európai kritikák sem. Varga Zs. András kúriai elnökként furcsa hangot üt meg a bírók legfőbb önigazgatási szervében.

LESZAKADÓ TERÜLETEK PEST MEGYÉBEN
A vékony vajas kenyér

EU-csatlakozásunk óta először juthat Pest megye bőséges uniós támogatásokhoz, amire nagy szüksége lenne a régiónak. A pályázatokat már kiírták, de nem tudni, hogy a pénzek maradéktalanul megérkeznek-e. A kétely oka: a magyar kormány 2010 utáni politikája.

MAGYARORSZÁG LEJÖNNE A GÁZRÓL
Akkor is drágul, ha nincs

Akinek van kályhája és tüzelője, továbbá tudja, hogyan kell begyújtani, az kiválthatja a gázt. Az is, aki egyéb fűtési módozatokban gondolkodik. Aki viszont ehhez most venne meg mindent, naponta változó árakkal és tetemes végösszeggel szembesül.

KÜLPOL

UTAZÁS AZ UKRÁN NYÁRBAN
A másnapra várva

Hogyan birkózik az ukrán hátország a háborúval? Mi a teendő légiriadó esetén, meddig futja pénzből és hazafiságból, és mit tesznek a rendkívüli körülmények a párkapcsolatok erkölcseivel? Hogyan viselkednek az ukrán nők a checkpointokon, és hogyan illendő ülniük, ha fotózzák őket? Autóbusszal és vonaton a Varsó–Kijiv–Irpiny–Lviv–Ternopil vonalon, szétlőtt városok meg dinnye- és őszibarackárusok közt.

A BARÁTSÁG KŐOLAJVEZETÉK TÖRTÉNETE
Mint aranyfonál

A Barátság kőolajvezeték, amelyen keresztül Magyarország az orosz kőolajat kapja, augusztus elején egy orosz–ukrán elszámolási vita miatt rövid időre leállt. Az 1960-as évek közepén átadott cső nem az egyetlen magyar beszerzési útvonal, ám máig meghatározó a szerepe az ország kőolajellátásában.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Mindenki adhat ennyit”
Dévényi Tamás építész

Az Építész Mesteriskola jövőre ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját. A laikus közönség számára ismeretlen intézménynek a szakmán belül óriási nimbusza van, ennek okairól is kérdeztük a közelgő évforduló kapcsán az iskola egyik vezetőjét.

RÉS A PRÉSEN
„Ritkábban jönnek”

Haász Katalin festőművész

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Ragassza fel!
Henri Matisse – A gondolatok színe. Remekművek a párizsi Centre Pompidouból

Minden művészettörténésszel megeshet, hogy vizsgálandó tárgya, pontosabban egy művész életműve, s annak megértése/értékelése kicsúszik a keze közül, nehezen talál fogást rajta. Picasso pandanja, riválisa és barátja, a modern művészet kiemelkedő alakja, Henri Matisse (1869–1954) nekem pont ilyen; de csak a Szépművészeti Múzeumban látható, közel száz művet bemutató kiállítás után jöttem rá, hogy miért.

KÉPZŐMŰVÉSZET
Törmelék a térben
Majd máskor, majd máshol – Építészet és művészet (csoportos kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás)

Két, látszólag egymástól távol álló (a lépték vonatkozásában mindenképp) terület kerül egymás mellé a kiállításon: izgalmas párbeszédbe csöppenhetünk építési törmelék, acél, polimer gipsz, műanyagok és különféle nemesfémek előadásában.

SZÍNHÁZ
A régi mese
80 nap alatt a Föld körül

Koncertszínházi előadást fogunk látni, közli velünk Lóci, a darab zenéjét szolgáltató Lóci Játszik nevezetű zenekar frontembere, és rögtön fel is veszi a szerző, Verne Gyula szerepét, hogy színpadra szólítsa a szereplőket, akik bemutatják a hőst, Phileas Foggot (Karácsonyi Zoltán).

KÖNYV
Engedetlenül
Gisèle Halimi – Annick Cojean: Szilaj szabadság

A két évvel ezelőtt, 93 éves korában elhunyt feminista ügy­véd, író és politikus, Gi­sèle Halimi méltatlanul ismeretlen hazánkban. Éppen ezért különösen örvendetes, hogy megjelent magyarul is a halála évében rögzített interjúja, hosszú, küzdelmes és eredményes életútjának az összegzése.

KÖNYV
Értük jöttek
Catherine Belton: Putyin emberei

Ha van könyv, amelyet érdemes elolvasni az ukrajnai orosz agresszió megértéséhez, az Belton két éve megjelent és immár magyarul is olvasható munkája. A londoni oknyomozó újságíró vaskos kötetté nőtt sztorijából ugyanis világosan kiderül, hogyan építette és tőkésítette fel magát a jelenlegi, Putyin és ex-KGB-s elvtársai vezette új orosz birodalmi elit.

FILM
Poszátaének
Olivia Newman: Ahol a folyami rákok énekelnek

Vannak könyvek, amelyek adaptációjával Hollywood hosszú-hosszú ideig birkózik, és vannak az Ahol a folyami rákok énekelnek típusú bestsellerek, amelyeknek aláírt filmjogain hamarabb szárad meg a tinta, mint ahogy az első kiadás kikerül a boltok kirakatába.

KONCERT
Jeges hétfő
Iceage, Arctic Monkeys

A dán Iceage azon zenekarok közé tartozik, amelyek a lelkes kritikai fogadtatást igazán sosem tudták népszerűségre váltani. Meglepő döntés volt, hogy a Sziget 2-es számú színpadára tették őket, és nem lendített az ügyükön a délután 5 órás kezdés sem.

KONCERT
A béke postása
Postman

Az idei Sziget Fesztivált sok kritika érte, amiért számos európai és amerikai fesztivállal ellentétben nem tiltotta ki az orosz zenészeket a fellépők közül. Az augusztus 15-én délután fellépő Alina Pas, napjaink egyik legnépszerűbb ukrán előadója többek között ez ellen és Orbán Viktor Vlagyimir Putyinhoz fűződő barátsága ellen lépett fel, amikor az Európa Színpadon széttépte a két ország vezetőjének közös fotóját.

FILM

INTERJÚ
„Mint a Rockyt”
Bragi F. Schut forgatókönyvíró

A szuperhősfilmek hagyományaitól eltérően a Samaritanból előbb volt forgatókönyv, s csak később született meg a képregény. A projekt végül a főszerepet alakító Sylvester Stallone érkezésével szökkenhetett szárba. A szerző most arról mesél, hogyan esett el a rendezés jogától, miért intett be neki Ron Perlman, és mit gondol Scorsese képregényfilmeket fitymáló véleményéről.

TÉVÉSMACI
Sas 1-es

Amikor Sztupa és Troché hírét vették az őrsatyák támadásának, hirtelen egy kis zűrzavar keletkezett körülöttük.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Barátnők

A feltörekvő fotós lány egyszerre veszti el a munkahelyét és a lakótársát.

VISSZHANG: FILM
Együtt kezdtük

Hasonló, „újra együtt” filmek a tengerentúlon inkább az osztálytalálkozók körül bonyolódnak, Kerékgyártó Yvonne mozija azonban az amerikai életérzésen túl minden ízében magyar igyekszik lenni.

VISSZHANG: FILM
Nappali műszak

Aki hisz a konteókban, gondolhatná úgy is: a Netflix, kihasználva a fejlődő technikát, robotpilótára kapcsolt.

VISSZHANG: KÖNYV
Du musst dein Leben ändern – Egymondatok

Vörös István, a Pannon Tükör versrovatának korábbi vezetője 2016 nyarán kért fel először szerzőket, hogy jegyezzenek le egy-egy mondatot az adott hónap minden napján.

VISSZHANG: KÖNYV
Nina F. Grünfeld: Frida

A norvég író és rendező, Nina Grünfeld sosem találkozott apai nagyanyjával.

VISSZHANG: KONCERT
Tame Impala

Két emlékem van a Tame Impala első szigetes koncertjéről: az egyik, hogy Somló Tamás állt mellettem.

VISSZHANG: KONCERT
Melt-Banana

A Fekete Zaj Fesztivál első napjának egyik fő fellépője a japán noise-punk legenda volt.

VISSZHANG: LEMEZ
Christian Death: Evil Becomes Rule

Nehéz elhinni, de a Christian Death-t még 1979-ben alapította az akkor 16 éves Rozz Williams, aki 24 éve nincs közöttünk.

ZENE

MI A KOTTA?
Erős, mint az égbolt

Klasszikus zenei programajánló a 2022/34. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/34.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/34.

Rövid hírek: Hold, orchidea, megalodon...

Snoblesse Oblige 2022/34.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/34.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LÉLEK

A PSZICHEDELIKUS SZEREK RENESZÁNSZA
Majom a biciklin

A hatvanas évek ellenkulturális közegében azt remélték, a pszichedelikus szerek nemcsak a tudatot, de a világ társadalmi és politikai szerkezetét is megváltoztatják. Az utóbbi években a varázsdrogok iránti érdeklődés felélénkült, de az árbóckosárban már nem Timothy Leary, hanem befektetők, pszichiáterek és médiaszemélyiségek csücsülnek.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Knäckebröd és három halas villámvacsora

Kapros tzatziki füstölt lazaccal, tonhalsaláta uborkával és avokádóval és makrélás cézársaláta

KERTÉSZ LESEK
Stika

A Stika nem "romkocsma".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.