2022. augusztus 23., kedd

PIACKISÖPRÉSSÉ VÁLHAT A SZÁLLÁSHELYEK MINŐSÍTÉSE? - FURCSA SZEMPONTOK IS FELBUKKANNAK A BESOROLÁSNÁL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.08.23.


Néhány, különösen balatoni egyéni szálláskiadó nézi nagy aggodalommal a kötelező minősítés igazán most beindult folyamatát. Attól félnek ugyanis, hogy az egész tortúra végeredménye bevételeik (esetleg teljes) apasztása, költségeik növelése lesz. Úgy véljük, mindettől nem tarthatnak egészen alaptalanul.

Elképesztő ütemben és mértékben épülnek (például a Balaton körül) azok a beruházások, amelyek szálláskiadásból akarhatnak jó megtérülést elérni. A helyiek szerint óriási túlkapacitás alakulhat ki, amit a félelmek szerint „piactisztítással” tehet a kormány nyereségessé. Legalábbis a magánkiadók (megjegyezzük, ezért nem csak ők) erősen tartanak ettől. Most főként a kötelező besorolás borzolja a kedélyeket.

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényt úgy módosították, hogy abba bekerült a szálláshelyek kötelező minősítése. A jogszabály szerint a szálláshely-minősítés az állam hatáskörébe tartozó tevékenység, melyet kizárólag a szálláshely-minősítő szervezet, vagyis a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. végezhet.

Formára az egészet kormányrendelettel szabták

A törvény előírásainak megfelelően már tavaly nyilvántartásba vetetett szálláshelyek minősítésének határidejét a 239/2009. számú kormányrendelettel határozták meg. E szerint a szállodáknak és panzióknak már tavaly, a kempingeknek, üdülőtelepeket és közösség hálóknak az idén június 30-ig kellett igényelni a besorolást a szálláshely-minősítő szervezettől. Most jönnek a magánszálláshelyek, amelyeknek 2023. január 1-ig kell átesniük a tortúrán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.