2022. szeptember 20., kedd

A KORRUPCIÓ, AZ OLIGARCHA-VILÁG MEGSZÜNTETÉSE AZ ÉRDEKÜNK, NEM A PÉNZEK ELVONÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.09.20.


„Ne hirdessünk végeredményt, a pohár félig üres, félig tele van, akár még meg is telhet, de ki is ürülhet. Várjuk meg a következő lépést” – int türelemre Szent-Iványi István az Európai Bizottság döntése után. A testület azt javasolta, függesszék fel három operatív program finanszírozásának a 65 százalékát. A kormányoldal örvendezik, az ellenzék egy része pedig dühös emiatt. A külpolitikai szakértő világossá tette: nekünk, magyaroknak nem a teljes és örök pénzelvonás az érdekünk, hanem az, hogy a korrupciót, az irányított közbeszerzéseket és az Orbán-közeli oligarchák gazdagodását kizáró feltételek mellett érkezzenek az uniós források.


Mint ahogy mi is beszámoltunk róla, az Európai Bizottság azt javasolja az Európai Unió Tanácsának, hogy függesszék fel a környezetvédelmi, közlekedési és területfejlesztési operatív programok 65 százalékát. Ez – mint Johannes Hahn költségvetési biztos a testület döntését ismertető sajtótájékoztatóján mondta – 7,5 milliárd eurót jelent (mai árfolyamon mintegy 3000 milliárd forintot), ami több, mint amennyi a helyreállítási alapból Magyarország számára elvben rendelkezésre áll.

Megállapodtak a magyar kormánnyal, hogy végigvisznek egy 17 pontból álló lépéssorozatot – erről a biztos is beszélt, s részletesen foglalkozik vele a Bizottság által magyarul is közzétett javaslat. Ezeket legkésőbb november 19-ig kell megvalósítani, azaz addig végig kellene zavarni a törvényhozáson beígért törvényeket, ahol szükséges (például az uniós pénzek elköltése felett őrködni hivatott úgynevezett integritás hatóság és a korrupcióellenes munkacsoport esetében) kiírni a szükséges pályázatokat, elbírálni azokat és létrehozni a testületeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.