2022. szeptember 10., szombat

GÁZKÁOSZ, ÁRKÁOSZ: HOLODA ATTILA, ENERGIAPIACI SZAKÉRTŐ // FRIDERIKUSZ PODCAST 56. ADÁS

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2022.09.



A világszerte tapasztalható energia-árrobbanás nyomán a magyar kormány a rezsicsökkentést a lakosság 65-70 százalékától gyakorlatilag megvonta, miközben a háztartások egy része ezekben a napokban kapja meg az első megemelt gáz- és villanyszámlákat, és ahogy rögtön kiderült, sokan már félhavi fogyasztásra is igen magas összeget kénytelenek fizetni. 

Nagy a káosz, már csak azért is, mert az alapkoordinátákkal sem vagyunk tisztában: nem tudjuk, mert nem fogalmaztak a kormány emberei egyértelműen, hogy mi az a "lakossági piaci ár" (egyáltalán, ha nem fából vaskarika ez!), de az sem tudható, hogyan állapítják meg az átlagfogyasztást, amihez igazodnia kellene a fizetendő díjnak. 

De amit igazán nem tudunk, hogy lesz-e mivel fűteni télen, jön-e elég gáz és olaj, van-e, lesz-e elég tartalék. És bár a kialakult árrobbanás elsősorban a koronavírus-járvány következménye, de természetesen az Európai Unió Oroszország elleni energetikai szankciói is közrejátszanak abban, hogy Európa kénytelen jelentősen takarékoskodni a gázzal és az olajjal. Mi mást is tehetne az EU, hiszen nincs nagyon más eszköze arra, hogy a kegyetlen agresszor Putyint meggyengítse, amiért hadseregével lerohant egy szuverén országot. 

A Friderikusz Podcast mostani adásában minden kérdést felteszünk a hazai és az európai energetikai helyzettel kapcsolatosan Holoda Attilának, aki az ország garantáltan legtájékozottabb energiapiaci szakértője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.