2022. szeptember 19., hétfő

IMMÁR HIVATALOS: ORBÁNÉKNAK KÖSZÖNHETŐEN VESZÉLYBE KERÜLT 3600 MILLIÁRD FORINTNYI UNIÓS TÁMOGATÁS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.09.18.


„Nem mondhatjuk ki, hogy Magyarország megfelelően védené az uniós költségvetést” – közölte az Európai Unió költségvetési biztosa. Johannes Hahn hozzátette, emiatt a testület intézkedéseket javasol az Európai Unió Tanácsának: függesszék fel a kohéziós programban a kötelezettségvállalások 65 százalékát. A magyar jogállamisági eljárása ügyében született bizottsági javaslat indítványozza azt is, hogy a tanács várjon a döntéssel 1+2 hónapig, időt hagyva arra, hogy Magyarország már konkrét lépéseket is fel tudjon mutatni, nem csak ígéreteket. A kormánynak november 19-ig kell tájékoztatnia a fejleményekről az uniót, a bizottság annak fényében értékeli majd újra a helyzetet.

Ahogy azt várni lehetett, az Európai Bizottság azt javasolja az Európai Unió Tanácsának, hogy függesszék fel a környezetvédelmi, közlekedési és területfejlesztési operatív programok 65 százalékát. Ez – mint Johannes Hahn költségvetési biztos a testület döntését ismertető sajtótájékoztatóján mondta – 7,5 milliárd eurót jelent (mai árfolyamon mintegy 3600 milliárd). Hogy érzékeltesse mekkora összegről van szó: ez több, mint amennyi a helyreállítási alapból Magyarország számára elvben rendelkezésre áll.

Hahn a tájékoztatón egy ponton egy kérdésre válaszolva be is ismerte: valóban „a pénzügyi nyomás hoz csak hatást, sajnos ez van”. De – tette hozzá – ez volt a szándék akkor, amikor az Európai Parlament és az Európai Tanács elfogadta a rendeletet, hogy legyen plusz erőteljes eszköz a jogállamisági hiányosságok elleni fellépésre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.