2022. szeptember 13., kedd

MÓDOSÍTOTTA A TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁS SZABÁLYAIT PINTÉR SÁNDOR

HVG
Szerző: hvg.hu
2022.09.13.


A belügyminiszter a magzati szívhang meghallgatásához köti az abortusz végrehajtását.


Átírta Pintér Sándor belügyminiszter a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtási rendelet 4. számú mellékletét, vagyis a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendelet értelmében a kérőlap 2. pontja módosul: előírják benne, hogy az állapotos nőnek be kell mutatnia egy olyan, szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletet, amely rögzíti, hogy

az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.

A módosítást kiszúró 24.hu megjegyezte: a „magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” a szívhang, vagyis a rendelet ennek meghallgatásához köti az abortusz elvégzését. Ezt régóta igyekezett elérni Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa, aki májusban a parlamentben is felszólalt az ügyben. Erre Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára reagált, aki arról beszélt, hogy az ember életében a gyerek a legnagyobb ajándék, a kormány pedig 2010 óta a családbarát szemléletet tette a legfontosabbá, ami minden mutatóban eredményeket hozott. Dúró javaslatáról azonban nem beszélt.

A rendelet szeptember 15-én lép hatályba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.