2022. szeptember 27., kedd

MOZGÓSÍTÁSI KÁOSZ OROSZORSZÁGBAN – HELYZETKÉP A 214. NAPON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.09.26.



Nem megerősített információk alapján már negyedmillió orosz férfi hagyhatta el az országot. A mozgósításban az etnikai kisebbségek jobban érintettek. Közben a megszállt területeken zajlanak az álnépszavazások, a Donbaszban pedig tart az állóháború. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 214. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Piotr Żochowski, Andrzej Wilk. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Káoszba fordult az orosz mozgósítás: nem megerősített információk alapján negyedmillió orosz férfi hagyhatta el az országot

- A mozgósításban az etnikai kisebbségek jobban érintettek (és ennek egyes esetekben büntetőjellege is lehet)

- Ukrán információk szerint megnőtt annak az esélye, hogy orosz diverzánscsoportok Belaruszból kiindulva próbálnak meg zavart kelteni az országban.

- Folytatódnak az álnépszavazások – fenyegetésekről, más nevében szavazásról is érkeztek hírek. Az ukránok katonai támadásokkal próbálják lassítani a folyamatot.

- Újabb lengyel kritika érte a Németország által Ukrajnának átadott önjáró légvédelmi gépágyúk leszállításának körülményeit.

Részletes helyzetkép:

A szeptember 21-én bejelentett oroszországi mozgósítást siettetve hajtják végre: a katonai bizottságok nem igazolják vissza azon [korábbi] feltételezéseket, melyek szerint kizárólag egyes katonai szakterületekre soroznak be embereket. A szervezési problémákat Valerij Fadijevnek (az oroszországi Emberi Jogi Tanács vezetőjének) Szergej Sojgu védelmi miniszterhez írt szeptember 24-i levele világítja meg: ebben azt kéri, hogy a mozgósítással összefüggő problémákat gyorsan oldják meg. A levélben az szerepel, hogy a részleges mozgósítás első napjai megmutatták: a katonai bizottságoknak nincs mozgósítási tervük; régi és nem ellenőrzött adatbázissal rendelkeznek; és a sorozás alól nem mentesítik azokat, akiknek mozgósítását az előírások szerint el kellene halasztani. A mozgósítással kapcsolatos nehézségeket több kormányzó is megerősítette – a Krímben pedig a lépést a krími tatárok elleni elnyomás módszereként használják ki (ez eddig 1500 férfit érint). [Ford. kieg.: magáról a sorozásról és annak emberi oldaláról Rácz András írt elolvasásra érdemes Facebook-bejegyzést.]...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.