2022. szeptember 6., kedd

OKTATÁS: A MINISZTERELNÖKIG MINDEN FŐNÖK MEGKAPTA AZ EMELÉST, CSAK A TANÁROK NEM

KLUBRÁDIÓ
Szerző: PILZ OLIVÉR
2022.09.06.


Indul az új tanév, egyelőre takarék lángon tiltakoznak a tanárok, noha úgy tűnik, a pedagógusok összes főnöke, egészen a miniszterelnökig megkapták a béremelésüket, csak pont azok nem, akik az iskolákban dolgoznak. Hogyan folytatódik a tiltakozás? Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója beszélt a Reggeli gyorsban.

Elkezdődött az új tanév, néhány iskolában tanárok tiltakoznak, a múlt pénteken egy erős diáktüntetés volt a fővárosban. Hogyan áll az oktatás helyzete ma? Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó gimnázium matematika tanára, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy a pénteki tüntetés olyan nagyszabásúra sikerült, hogy talán azok is meghallják, akiknek meg kellene hallaniuk, hogy mekkora a baj. Beszélt arról, hogy a diákok azt mondták, kitartanak, és már volt egy éjszakázás is.

A tanárokról is ugyanez mondható el szerinte, hétfőn polgári engedetlenséget gyakoroltak több helyen és hasonló megmozdulások a múlt héten voltak. Ugyanakkor Pilz elismerte, a tiltakozások sikere "a tömegen múlik", de mivel szerintük az oktatás ügye nem kizárólag a diákok és a tanárok problémája, hanem egy társadalmi probléma, ezért a társadalom nagy részének is ki kell állniuk mellettük, ha változást akarnak elérni.

Arról is szó esett, hogy bár 140 ezer pedagógus van Magyarországon, eddig csak a fővárosban négy iskolában voltak megmozdulások, és hétfőn 100-an voltak flashmobon, ami az összlétszám kis százaléka. Pilz azonban "gördülő polgári engedetlenségről" beszél, és szerinte ahogy tavasszal is történt, most is elhúzódhat a tiltakozás, mert minden iskola akkorra szervezi meg, amikorra jónak látják, és egyébként is egyéni döntésen alapul. A tavaszi tiltakozási hullám két hónapig tartott, és több tízezer pedagógus, több száz iskola vett részt benne. A mostani szlogenjük, hogy "Emeljük a tétet", ami azt jelenti, hogy "próbáljunk egy kicsit tovább kitartani, és kicsit többen részt venni benne".

Szerinte a szülők most fognak szembesülni a súlyos helyzettel: 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, most fog kiderülni a napokban, hogy elment a gyerek osztályfőnöke, aki megélhetés miatt elhagyta a pályát, vagy nyugdíjba ment, és bár a nyugdíj mellett is már vissza lehet foglalkoztatni pedagógusokat, de Pilz szerint sokaknak elegük van, mert nemcsak a bérről van szó, hanem a munkakörülményekről, bezárhatatlan ablakok, huzatos helyek, festetlen tantermek, használhatatlan tankönyvek, amik az állami iskolákban előfordulnak. Sőt, bár tagadják, de szerinte előfordulhat, hogy a rezsiárak miatt online oktatásra kell átállni, és akkor lényegében a családokra verik rá a rezsiköltségeket.

Pilz szerint úgy néz ki, hogy az iskolában tanító pedagógusok összes főnöke, egészen a miniszterelnökig megkapták a béremelésüket, csak pont azok nem, akik az iskolákban dolgoznak.

A "hermanosok" már 2016-óta mondják, hogy mennyi probléma van az oktatásban, és minden mindennel összefügg: a fenntartás, a finanszírozás, a tananyag mennyisége, az óraszámok. Ezeket akarják bevasalni a kormányon, de előtte nulladik lépésként szerinte a bért kell rendezni és a sztrájklehetőséget visszaadni a tanároknak. A béremelés azért szükséges, mert ilyen fizetések mellett elüresedik a pálya, nincsenek egyetemre jelentkező leendő tanárok, a sztrájkjog pedig azért kell, hogy egy jobb oktatási rendszert tudjanak kicsikarni, mert Pilz szerint az alapprobléma az oktatási rendszer lehetetlen állapota, hogy nem versenyképes, hogy nem ad olyan tudást a gyerekeknek, amire a mai világban szükségük lenne. "Ezt kellene kiharcolni".

Pilz szót ejtett arról, hogy mivel a kormány mindent mér, ezért csak úgy fogják tudni kiharcolni, ha a társadalom melléjük áll, és a kormány akkor mérésekből azt fogja látni, hogy a lakosság követeli tőlük. Ahogy tavasszal is látták, hogy a szülőkön keresztül a társadalom elkezdett a tanárokkal szimpatizálni. 

Ő örült annak, megnyugtatta a lelkét, hogy tegnap nem egyedül kellett kiállnia polgári engedetlenségre, hanem a hatvanfős tantestület 37 tagja nem vette fel a munkát. "Ilyen példamutatás megerősíti a pedagógusokat, hogy ki kell állni magukért, a gyerekekért és a jövőért".

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.