2022. szeptember 26., hétfő

ORBÁN “NEMZETI KONZULTÁCIÓJA” UGYANAZ, MINT AZ OROSZOK ÁLNÉPSZAVAZÁSA, CSAK FEGYVEREK NÉLKÜL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.09.25.


Népszavazást akkor tartanak, ha valamit el kell dönteni, és a kérdés annyira fontos és olyan természetű, hogy a népakarat közvetlen kifejezésére van szükség. Ezért a népszavazások legalapvetőbb követelménye a tisztaság, amely magában foglalja azt, hogy a nép kellőképpen tájékozott, valós információk birtokában van, a jó döntéshez szükséges valamennyi körülménnyel tisztában van, és a népszavazást minden befolyástól mentesen, a teljes szabadságot és egyenlőséget biztosítva bonyolítják le. A népszavazás emellett éppen az önkényuralom egyik ellensúlya.

Magyarországon viszont az önkényuralom tart népszavazást, egészen pontosan a népszavazás szerepét és funkcióját betöltő “nemzeti konzultációkat”. A “nemzeti konzultáció” esetében ugyanis nem szükséges a népszavazások előfeltételeit betartani, nem kell meghatározott számú aláírást gyűjteni, nem vizsgálja felül még a fideszes (zsebre vágott és kézzel vezérelt) választási bizottság sem, az eredményességét nem a törvény határozza meg, hanem a hatalom nyilvánítja ki, a szavazatok összeszámlálása nem nyilvános, nem ellenőrizhető, úgy csalnak, ahogy akarnak.

Az Orbán-féle “nemzeti konzultációk” semmiyen tekintetben nem felelnek meg a törvényességnek, szerepüket tekintve mégis népszavazásnak tekintik őket, és úgy hivatkoznak rájuk, mintha az egy törvényes népszavazásnak megfelelő akaratnyilvánítás lenne. Ennél aljasabb visszaélés a népszavazás, a népakarat kintilvántásának intézményével elképzelhetetlen. Orbán még az önkényesen megszüntetett Alkotmány helyére léptetett alaptörvényt is annak alapján nevezte “kivételesen erős” új alkotmánynak, hogy az általa kitalált “nemzeti konzultáció”, és nem népszavazás állt mögötte.

A “nemzeti konzultáció” az önkényuralmi Orbán-rendszer találmánya a népszavazás intézményének kiváltására, meghamisítására és elcsalására. Ezért az Orbán-féle “nemzeti konzultáció” nem a népakarat valódi kifejezésére, hanem a diktatúra akaratának kifejezésére szolgál, amelyben a diktatúra a saját akaratát hamis módon, csalással népakaratnak mutatja be. Ez a nemzeti konzultáció. Ahogy az egész rendszer a demokrácia elcsalása, úgy a “nemzeti konzultáció” a népszavazás elcsalása.

Ezért a diktatórikus rezsim akkor tart “nemzeti konzultációt”, amikor akar, és arról tart “nemzeti konzultációt”, amiről akar. Olyan kérdésekről is, amelyeket nem lehetne népszavazásra bocsátani, vagy amelyek nem egy eldöntendő kérdésről szólnak. Az Orbán-rezsim propagandacéllal tart “nemzeti konzultációkat”, amikor egy általa eldöntött kérdést olyan színben akar feltüntetni, mintha a nép akarata, követelése, elvárása lenne, amit neki teljesítenie kell (mivel a diktátor soha nem a maga akaratát cselekszi, ugyebár, hanem csak a nép akaratát, nem is tehet mást, ez köti a kezét).

Orbán “nemzeti konzultációit” minden alkalommal az egyoldalú, hamis goebbelsi propaganda előzi meg, a totális agymosás, amelynek sikeres volta esetén “nemzeti konzultációval” pecsételik meg a náci stílusú propaganda eredményét. Erre általában azért (és akkor) van szükség, amikor Orbán valami bődületes hazugságot képvisel, s azt a nép akaratának kell látszatni, akár Magyarországon, de leggyakrabban az Európai Unióban. Ezért ma már “nemzeti konzultációkat” tartanak ideológiai kérdésekről és politikai állásfoglalásokról is.

Annak ellenére, hogy a “nemzeti konzultációk” eredményének összeszámlálása nem nyilvános, ezért úgy csalnak a szavazatok számát és eredményét tekintve, ahogy akarnak, nemzeti konzultációt akkor írnak ki, amikor a belső közvéleménykutatások azt mutatják, hogy a goebbelsi propaganda hatására az emberek többsége azonosult és elfogadta a diktatúra legelképesztőbb hazugságait is. Ez még nem zárja ki, hogy a részvételt és a végeredményt illetően hazudjanak és csaljanak is, mert anélkül nem tudnának jól aludni, és Orbán “Győztes” Viktornak mindig hatalmasat kell győzni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.