2022. október 3., hétfő

FLECK ZOLTÁN: A FIDESZ HATALOMGYAKORLÁSA TISZTÁN ÉS ERŐSEN ANTIPARLAMENTÁRIS

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.10.03.


Egy olyan parlamentben, ahol kétharmados többség van, és a kormány „csóválja” a parlamentet, lényegében nincs jelentősége annak, hogy éppen hány napot szab meg a törvény a veszélyhelyzet kihirdetésére. Márpedig Fleck Zoltán jogszociológus szerint a Fidesz hatalomgyakorlása tisztán és erősen antiparlamentáris. A veszélyhelyzetre azért van szükségük, mert ez hozzátartozik a hatalom gyakorlásához. Hozzátette, a demokráciát sokféleképpen lehet felszámolni. Ez egy lassú, jogi köntösbe öltöztetett felszámolás, és egyetlen külső korlát van, az EU pénzosztása.


Kocsis Máté új törvényjavaslatot nyújtott be, eszerint „a kormány a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható.” Vagyis örökös veszélyhelyzetet vezethet be a hatalom?

– Ez jó ideje, és most is így van. A parlament és a kormány közötti hatáskörmegosztásban általában a parlamenti ellenőrzéssel és döntéssel lehet korlátozni a kormány felhatalmazását. Egy olyan parlamentben, ahol kétharmados többség van, és a kormány „csóválja” az országgyűlést, lényegében nincs jelentősége, hogy éppen hány napot szab meg a törvény. Tulajdonképpen veszélyhelyzetben élünk folyamatosan, merthogy a kormány fel van hatalmazva mindenre...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.