2022. október 25., kedd

HIÁBA A BÉREMELÉS, MEGESZI AZ INFLÁCIÓ - A REÁLBÉRINDEX A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN NEGATÍVVÁ VÁLHAT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.10.25.


Ismét lendületes bérnövekedési számokat tett közzé a KSH, de kicsit mögé nézve, a helyzet egyre inkább aggasztó. Elemző szerint az infláció csak a következő hónapokban érheti el a csúcsát, emiatt nagy valószínűséggel a reálbérindex a negatív tartományba kerül.


Már nyáron jeleztük: a béremelés aligha tud majd lépést tartani a drágulással. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy valóban így lett. Meglehetősen beszédes az a grafikon, amit a KSH közzétett. Még belegondolni is szörnyű, hogy a választások előtti nagy pénzosztás nélkül miként alakultak volna a számok. Megjegyezzük, akik abból kimaradtak, azok helyzete az átlagosnál sokkal rosszabb. Amint azoké is, akik olyan helyen dolgoznak, ahol a hivatalos adatokkal köszönőviszonyban sem levő béremelést kaptak – ha egyáltalán kaptak valamit.

Az idén augusztusban – tudatta a KSH – a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 497 200 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 342 900 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 17,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A táblázatban az első nyolchavi értékek láthatók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.