2022. október 25., kedd

MELEG VÍZ, KÖZVILÁGÍTÁS, FŰTÉS – ÖSSZESZEDTÜK, MIKEN SPÓROLNAK A LEGNAGYOBB HAZAI EGYETEMEK

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.10.25.


A Kulturális és Innovációs Minisztérium határozata szerint az állami egyetemeknek szeptember 22-ig kellett elkészíteniük az „energiamegtakarítási tervet”. A kormány már korábban döntött arról, hogy az állami szférában a spórolás miatt a közép- és felsőoktatási intézményekben 18 fok lesz. Ez az állami fenntartásban maradt egyetemekre és főiskolákra, tehát az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME), a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, a bajai Eötvös József Főiskolára, a Magyar Képzőművészeti Egyetemre és a Zeneakadémiára kötelezően vonatkozik.

Ezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert a kormány július közepén energia-veszélyhelyzetet hirdetett a növekvő energiaárak miatt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben jelentette be, hogy emiatt a gázfogyasztást 25 százalékkal kell csökkenteni a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével minden állami intézményben, így az egyetemeken is.

A minisztérium azt szeretné, ha megmaradna a jelenléti oktatás az egyetemeken, ugyanakkor az intézkedéseket és a tanév rendjének ehhez szükséges megváltoztatását az intézményekre bízták.

Összeszedtük, milyen rezsivédelmi intézkedéseket vezettek be eddig a legnagyobb hazai egyetemek. A kormány kérését nem csak az állami fenntartású egyetemek vették komolyan, hiszen az elszabaduló rezsiárak miatt a spórolás mindenkinek a saját érdeke lett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.