2022. október 27., csütörtök

NEM LÉVÉN MÁS ESZKÖZE, AZ MNB VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓVAL TÖRNÉ LE AZ INFLÁCIÓS VÁRAKOZÁSOKAT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.10.27.


„Nem látok semmilyen olyan tényezőt, ami abba az irányba mutatna, hogy egyhamar jelentősen mérséklődni fog az infláció Magyarországon. Az ugyanis nem tényező, hogy Orbán Viktor utasította a pénzügyminisztert, hogy felezze meg az inflációt. Ha ilyen hatalma lenne, megkérdezném tőle: miért nem tetszett ezt megcsinálni eddig?” – reagált Mellár Tamás a tegnapi jegybanki közlésre, miszerint már körvonalazódik a fordulat az inflációs folyamatokban. Ám a Központi Statisztikai Hivatal korábbi vezetője, országgyűlési képviselő szerint az MNB – más eszköze már nem lévén – verbális kommunikációval igyekszik letörni az inflációs várakozásokat. Úgy látja: az infláció tovább fog nőni, köszönhetően részint az aszályra és a világpiaci árakra visszavezethető élelmiszerár-emelkedéseknek, részint pedig annak, hogy még előttünk áll a rezsiszámlák benyújtása a fűtési szezon végén.


A Magyar Nemzeti Bank Jegybanki Tanácsának keddi, kamatdöntő ülése után tartott online háttérbeszélgetésen – az MTI jelentése szerint – Virág Barnabás alelnök azt fejtegette, hogy az inflációs alapfolyamatokban már körvonalazódik a fordulat. Igaz, azt hozzátette, hogy októberben még – döntően a változékony élelmiszerárak miatt – gyorsulhat a fogyasztói árak drágulásának üteme.

A kamatdöntés indoklásában – olvasható a Portfolión – a többi között az áll, hogy az infláció a következő hónapokban csökkenő ütemben, de tovább emelkedik. A külső inflációs nyomás enyhülése, a globális gazdaság növekedésének lassulása és a mérséklődő belső kereslet árleszorító hatása 2023 elejétől várhatóan egyre markánsabban jelenik meg a hazai inflációban, az árdinamika fokozatos fordulatát okozva. A fogyasztói árindex 2022-ben átlagosan 13,5–14,5 százalék között alakulhat. A hazai infláció 2023 első felében lassan, majd az év közepétől jelentősebben csökken. A fogyasztói árindex 2024 első felében tér vissza a jegybanki toleranciasávba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.