2022. november 11., péntek

A NEMZET VAGY A NER BÍBOROSA? FEJÉRDY ANDRÁS ÉS UNGVÁRY KRISZTIÁN VITÁJA MINDSZENTYRŐL [HETIVÁLASZ 149]

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.11.10.


Szemtől szembe ültettük a Telexen október 23-án Mindszenty József néhai hercegprímást „a NER bíborosának” nevező Ungváry Krisztiánt és a cikket a köztévé egyik műsorában erősen kifogásoló Fejérdy Andrást. Az egyház mozgásterétől az antiszemitizmusig minden szóba kerül. Műsorvezetők: Borbás Barna, Stumpf András.


Részletek a műsorból:

Ungváry Krisztián szerint miért nem alkalmas Mindszenty József arra, hogy kultusza legyen?

Ungváry Krisztián: Elsősorban azért, mert nála erre sokkal alkalmasabb személyek vannak a katolikus egyházban, másodsorban pedig azért, mert az életmű – fogalmazzunk most nagyon neutrálisan – olyan szinten összetett, hogy a végtelenségig lehetne idézgetni kínos részleteket a Balogh Margit-féle 1500 oldalas életrajzból. Így az az állítás, hogy ő lenne a „nemzet bíborosa” és hogy példakép lehetne, ebben a formában nem tartható fent. Ténykérdés, hogy Mindszenty a kommunizmus áldozata, akit megkínoztak, bebörtönöztek. Az is nyilvánvaló, hogy soha nem tett semmit anyagi haszonszerzésből, és hogy nagyon mély és őszinte hite volt – ez mind nem képezi vita tárgyát. Vita tárgyát az képezi, hogy ez a hajlíthatatlan magatartása segített-e az egyházának, illetve az országnak, illetve hogy egyáltalán alkalmas-e az egész életmű arra, hogy központi helyre tegyük. Véleményem szerint nem.

Fejérdy András szerint tudott-e Mindszenty Magyarország érdekében cselekedni?

Fejérdy András: Voltak periódusok és lépések, amiken keresztül igen. Különösen az 1960-as évektől kezdve, ahogy a nemzetközi politikai kontextus megváltozott, erre a segítségre nem volt alkalma, lehetősége, hiába próbálkozott a maga korlátozott eszközeivel és a maga gondolatvilágával. Már maga a jelenléte Magyarországon fékezte a kollaboránsokat és bátorságot adott a kommunista rendszerrel szemben ellenállóknak. Ez az értékelés egyébként Barankovics Istvántól származik a ’60-as évekből. Egy biztos: mindig segíteni akarta az ország ügyét. Volt, amikor sikerült, volt, amikor nem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.