2022. november 30., szerda

PÉLDÁTLANUL NAGY FELADAT LESZ EURÓPÁNAK ÚJJÁÉPÍTENI UKRAJNÁT

TELEX
Szerzők: ELŐD FRUZSINA, MÁRTON BALÁZS
2022.11.30.


Még azon megy a vita, hogy a 2023-as ukrán költségvetés megtámasztásához hogyan küldjön pénzt az EU, de a horizonton már sokkal nagyobb tervek is feltűntek. A 2023-ra tervezett 18 milliárd euró sorsa hamarosan eldől, az egyelőre véget érni nem látszó háború után viszont jöhet egy új Marshall-tervként emlegetett ukrán újjáépítési program. Itt egyelőre több a dilemma, mint a tény, de az már biztos, hogy euró-százmilliárdok megmozdítása várható egy vágyott, világméretű együttműködés keretében. Európának kulcskérdés, hogy ezt a pénzt értelmesen költsék el, ám ez aligha lesz egyszerű. Mennyire megalapozott Orbán Viktor kritikája, hogy Ukrajna már a háború előtt is működésképtelen volt?


Az Oroszország által február 24-én megtámadott Ukrajnával kapcsolatban röpködnek a milliárdos tételek a sajtóban, állandó téma, mennyi pénzbeli támogatásra szorulnak az ukránok a háború alatti puszta fennmaradáshoz és a háború vége utáni rekonstrukcióhoz. Nagyon úgy néz ki, hogy míg a háborús erőfeszítéseket döntően az USA finanszírozza, az újjáépítési projektben vezető szerepet kíván vinni az EU, az élén Németországgal. Nem egyértelmű ugyanakkor, mekkora összeg megmozgatására lesz még szükség, és ezt kiknek, milyen időtávon, elosztásban és konstrukcióban kéne Ukrajnának adniuk. Az pedig pláne fogós kérdés lesz, hogyan lehet biztosítani az adományok megfelelő hasznosulását.

Az EU-ban már az újjáépítésnél jóval kisebb tétel finanszírozásának módjáról sincs egyetértés: Orbán Viktor az utóbbi időben megint azzal került be a nemzetközi sajtóba, hogy kilátásba helyezte az Ukrajnának nyújtandó, az Európai Bizottság által javasolt és az Európai Parlament által is támogatott 18 milliárd eurós (kb. 7300 milliárd forintos) hitel elleni vétót. A csomagról – melynek sorsa néhány napon belül eldől –, a miniszterelnök azt mondta, Magyarország „arra nem hajlandó, hogy Ukrajna érdekeit saját érdekei elé helyezze”. Orbán korábban már kijelentette, a kormány arra viszont hajlandó, hogy a tervezett pénzügyi támogatás Magyarországra eső részét biztosítsa (ez 187 millió euró, azaz jelenleg kb. 76,7 milliárd forint lenne).

Orbán az újjáépítés sikereivel kapcsolatban is szkeptikus álláspontot foglal el, nemrég megjegyezte például, hogy „Ukrajna már a háború előtt működésképtelen állam volt”, és hogy nem tudnak annyi pénzt előállítani, amennyire szükségük van az állami feladatok ellátásához...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.