2022. november 1., kedd

RAKÉTAZÁPOR

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.10.31.


Csak hétfőn reggel 7 és 9 óra között az Ukrán Fegyveres Erők légierő-parancsnoksága közlése szerint 44 Oroszország által indított rakétát lőtt le az ukrán hadsereg. Az orosz repülőgépek összesen 50 H–101-es és H–555-ös cirkálórakétát lőttek ki a Kaszpi-tenger északi partjáról és a Rosztovi Területről. (A számot jegyezzük meg, később fontos lesz).

Jelentések szerint robbanások történtek az ukrán vízierőművekben. Kijevben problémák támadtak a mobilkommunikációval, és a város részben áram nélkül maradt. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko közölte, hogy a találatok megrongáltak egy olyan létesítményt, amely 350 ezer lakást lát el árammal. Harkivban leállt a tömegközlekedés, beleértve a metrót, a trolibuszokat és a villamosokat. Az Ukrzaliznyicja (az ukrán államvasutak) közölte, hogy az országban néhány vasútvonalat áramtalanítottak a lövések miatt. A dízelmozdonyokat kivonták a szolgálatból. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko elmondta, hogy a város fogyasztóinak 80 százaléka vízellátás nélkül maradt.

Az orosz állami média (például a RIA Novosztyi) és a Telegram-csatornák szintén robbanásokról számoltak be a zaporizzsjai Dnyeper vízerőmű gátja közelében és a Kirovohrad régióban lévő Kremencsuk vízerőműnél. Az odesszai médiumokban látható egy videó egy robbanás utóhatásáról, amelyet állítólag a Novodnyisztrovszka vízierőmű közelében forgattak.

A rakétacsapások után Ukrajna úgy döntött, hogy ebben a vészhelyzetben kikapcsolja az áramellátást. Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirilo Timosenko elmondta, hogy Ukrajnában a kritikus infrastruktúrát ért tömeges bombázások miatt vészhelyzeti áramszüneteket vezettek be. Különösen a kijevi regionális közigazgatás vezetője, Olekszij Kuleba kérte a régió lakóit, hogy készüljenek fel a hosszan tartó áramkimaradásokra.

A károk, területi bontásban:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.