2022. november 29., kedd

UKRÁN KÜLÜGYMINISZTER: AZ UKRÁNOK NEM ELLENSÉGESEK A MAGYAROKKAL SZEMBEN, BARÁTOK VAGYUNK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.11.29.


Továbbra sincs megállapodás az Európai Unión belül az orosz olaj ársapkájáról, holott december 5-én életbe kellene lépnie az Oroszországgal szembeni olajembargónak. Az ukránok nem ellenségesek a magyarokkal szemben, de látják, Orbán a saját játékához túszként használja az ukránokat, mondta az ukrán külügyminiszter. Magyarországon az abszolút hatalmat birtokló Fidesz a színházi intézményektől párthűséget vár el. Az idős férfiak által elfoglalt hatalmi pozíciókban ülők kultúrharcot hirdettek. Nemzetközi lapszemle.

Reuters szerint a lengyelek és néhány más ország ellenállása miatt az EU-országok képviselői nem tudtak megállapodni abban, hogy milyen maximált árat – ársapkát – határozzanak meg az orosz olaj tengeri szállítására, annak biztosítására és viszontbiztosítására. Tekintettel arra, hogy az ilyen hajózási, illetve biztosítási cégek zöme a hét legfejlettebb ország valamelyikében található, a csoport által kikényszerített ársapka gátat szabhatna annak, hogy az oroszok mennyiért tudják eladni az olajukat.

A G7 ársapkajavaslata 65-70 dollár hordónként, de a lengyelek szerint ez nem elég szigorú intézkedés Oroszországgal szemben, hiszen az oroszok jelenleg ennél olcsóbban, 63 dollár 50 centért adják. És így is bőven megéri nekik, hiszen a Reuters által ismertetett becslés szerint az előállítás hordónként csak 20 dollárjába kerül Oroszországnak. A lengyelek, a litvánok és az észtek a Reuters értesülése szerint azt mondják, legalább 30 dollárra kellene levinni az ársapkát. Idéz azonban a hírügynökség egy másik uniós diplomatát is, aki szerint a lengyelek teljességgel kompromisszumképtelenek, és semmilyen elfogadható alternatív javaslatuk nincs. Az összképhez tartozik, hogy Málta, Ciprus és Görögország eközben túlságosan alacsonynak találja a G7 ársapkajavaslatát, attól tartva, hogy az is lerontaná tengeri szállító vállalkozásainak az üzletmenetét.

Így most egyelőre nincs megállapodás az Európai Unión belül, holott az idő sürget, december 5-én életbe kellene lépnie az Oroszországgal szembeni olajembargónak. A szárazföldi Barátság vezetéken érkező orosz olajat fogadó, legkiszolgáltatottabb országok - köztük Magyarország – felmentést kaptak az importtilalom alól, a többi uniós állam számára azonban tilos lesz az orosz nyersolaj behozatala - jövő február 5-től pedig a feldolgozott olajszármazékok, így például a dízelolaj importja is. Emellett pedig be kívánják vezetni az említett ársapkát, hogy megnehezítsék a máshová irányuló orosz olajexportot. Oroszország jelenleg a világ olajfelhasználásának mintegy 10 százalékát adja.

Bayer Lili, a Politico című amerikai portálnak interjút készített Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel – „valahol Ukrajnában” a vonaton, amin, feltételezzük, Kuleba Bukarestbe tartott, ahol ma kétnapos tanácskozást kezdenek a NATO-országok külügyminiszterei. Az ukrán diplomácia irányítója szerint a NATO-országoknak növelniük kell a fegyvergyártást, mert anélkül – mint mondta - lehetetlen a győzelem. A miniszter hangsúlyozta: országának elsősorban légvédelemre, harckocsikra és összeszerelő üzemekre van szüksége.

Szóba került Magyarország is, Kuleba arról beszélt, hogy Orbán Viktor a saját játékát játssza az Európai Unióval, és „néha túszként használja Ukrajnát ebben a viszonyban”.

„Bármit olvasnak a hivatalos médiában, az ukránok nem ellenségesek a magyarokkal szemben” – üzente a miniszter a magyar közvéleménynek, és hozzátette: „barátok voltunk, barátok vagyunk, és barátok is leszünk, de ezt a háborút meg kell nyernünk, és Magyarországnak érdeke, hogy Ukrajna győzzön”.

Der Standard interjút közölt Székely Krisztával, a Katona József Színház rendezőjével, aki most az osztrák közönség előtt is bemutatkozik: Sankt Pölten tartományi színházában rendezi a Három nővért, a bemutatót pénteken, december másodikán tartják.

Székely az interjúban elmondja, hogy Magyarországon az abszolút hatalmat birtokló Fidesz a színházi intézményektől párthűséget vár el, ami tisztán keresztény, konzervatív, művészi értelemben régimódi, erőteljesen férfiközpontú és öreges szemléletet jelent. „Generációs küzdelmet élünk át, mivel főként olyan, hatvan-, hetvenéves férfiak foglalják el a hatalmi pozíciókat, akik a Fidesz-narratívát nyomják, és kultúrharcot hirdetnek” – mondja a rendezőnő. Ennek kevés intézmény képes ellenállni, ezek egyike a fővárosi Katona, de csak azért, mert Budapestnek ellenzéki főpolgármestere van. „A Katona sziget, de nem tudjuk, hogy mennyi időnk van még” – hangzott el az interjúban.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.