2022. december 16., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs.hu
2022.12.14.


A SZERK.


A SZERK.
K. O.

Hétfő este az uniós tagállamok nagykövetei megállapodtak arról, hogy – az Európai Bizottság egyik erre vonatkozó, eredeti javaslatát összegszerűen némileg módosítva, de a lényegét nem érintve – összesen 12,1 milliárd euró Magyarországnak szánt uniós támogatást felfüggesztenek, és ezek kifizetését különböző feltételekhez kötik.

PUBLICISZTIKA

MÉLYI JÓZSEF
Erős várunk, az olimpia
Az Orbán-rendszer szimbolikus terei, épületei, szobrai

Budapest legfontosabb szimbolikus terei – több más kelet-európai fővároshoz hasonlóan – a 19. század vége és a 20. század 30-as évei között alakultak ki, azóta pedig több rendszerváltozás hagyta rajtuk a bélyegét.

VÁRADI BALÁZS
Samu a Smaragdvárosban
Bedől-e a kriptopénzek univerzuma az FTX-bukta után?

Sam Bankman-Fried (SBF), a Massachusetts Institute of Technology-n diplomát szerzett ifjú amerikai üzletember kriptobefektetési alapjából (Alameda), kriptotőzsdéjéből (FTX) és az az­által kibocsátott részvényszerű kriptopénzből (FTT) származó vagyonát idén októberben 10,5 milliárd dollárra becsülték.

NAGY ÁDÁM
Leláncolt évtized
A Nemzeti Ifjúsági Tanács 10 dicsőséges éve

December elején ünnepelte – úgy 60–70 ember előtt – 10. születésnapját a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT). Az ernyőszervezet a tagszervezetei képviseletére, és még inkább a fiatalok érdekképviseletére lenne hivatott. Ám ez utóbbi elvész az önfényezés, az önimádat és az önbecsapás Bermuda-háromszögében.

LÁSZLÓ CSABA
Kapitány a viharban
Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról: hogyan ne kezeljünk válságot?

Annak idején, költségvetési bürokrataként számos költségvetési tárgyalást folytattam le, s gyakran előfordult, hogy kisebb összegeknél különösebb szócséplés nélkül igyekeztünk egy szép kerek számban megegyezni. Aztán az egyik miniszterem felvilágosított, hogy ezt így nem szabad csinálni. Mindig kell valamit mondani, még ha kevéssé életszerűt is, valami szépen hangzó indoklást találni arra, hogy a végén miért is abban a számban vagyunk hajlandók ki­egyezni.

EGOTRIP
Várhegyi Éva: Ekotrip
Lenin nevet

A The Economist novemberben fölidézte Lenint, aki 1922-ben azzal az érvvel szánt némi szerepet a magánszektornak, hogy hiszen a gazdaság „parancsnoki magasságait” úgyis ellenőrzése alatt tartja az állam. A gazdaságba való kormányzati beavatkozásoknak a nyugati világban most tapasztalható virágzását taglaló cikk azzal zárul, hogy ha Lenin letekintene a bolsevik mennyországból, jót nevetne. Hát még hogy kacagna, ha a mi országunkra vetné pillantását – teszem hozzá már én.

LŐRINCZ BALÁZS BENDEGÚZ
Főispán elvtárs kirurgusa
Az egészségügy átalakításáról

Szögezzük le mindjárt az elején: az emberfia elsősorban azért lesz orvos, hogy gyógyítson, segítsen másokon.

Itt most hosszú szünet következik.

EGOTRIP

EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles
Szó szerint (A futball közhelyszótára 3.)

Kibillennek a közhelyek, de mi ezért szeretjük őket. (Kőrösi Zoltán)

BELPOL


INTERJÚ
„Ami igazán számíthat, az az unalom”
Tóth Csaba politológus az ellenzék lehetőségeiről és az Orbán-rendszer stabilitásáról

Néha nehéz elhinni, de a szavazópolgár is csak ember: azt választja meg, aki döntéshelyzetben pont úgy viselkedik, ahogy ő szeretne. Előválasztásról, kampánystratégiákról, az ellenzék lehetőségeiről, a politikai rendszerek törvényszerű elmúlásáról is mesél a Mentat Consulting tanácsadó cég stratégiai partnere.

KÁOSZ LESZ A HÁZIORVOSI RENDSZER ÉS A SZAKRENDELŐK ÁTALAKÍTÁSÁBÓL
Doktor bácsi, ne gyógyítsa meg!

Négyezer-ötszáz orvos nyilatkozott úgy a Magyar Orvosi Kamarának, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, ha nem változtat a kormány az elfogadott egészségügyi törvény rendelkezésein. A „reformnak” az önkormányzatok sem örülnek.

INTERJÚ
„Óriási gond lesz a finanszírozással”
Farkas András szakértő a mai magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról

Égetően fontos lenne egy nyugdíjreform kidolgozása, ám ez nem megy egyik napról a másikra. A jó nyugdíjrendszer kevés, kell hozzá még működőképes egészségügy, továbbá értelmes foglalkoztatás- és családpolitika.

ÍGY ÉPÜL, ÉPÜLGET A DUNAKANYAR
A végén még kiegyenesítik

Az elmúlt években sok százmilliós állami támogatások áramlottak a Dunakanyar turisztikai fejlesztésére. A befektetők között felbukkantak cégek, amelyek Száraz István és alapítványok, amelyek Rétvári Bence vonzáskörzetébe tartoznak. Meg persze helyi erős emberek. Ám a gazdasági válság most homokot szórt a gépezetbe.

MILLIÁRDOKAT BUKHAT BÉKÉS, SIMONKA GYÖRGY VISSZAVÁG
Ami jár, az jár

Több mint 5 milliárd forint uniós fejlesztési forrástól eshet el Békés megye, mely összegre egy a magyar–román határon átnyúló programban számított. A romániai partner szerint szabálytalan volt a Simonka György volt fideszes képviselő alapította szervezet kizárása a kedvezményezetti körből.

KÜLPOL

VOLODIMIR ZELENSZKIJ HÁBORÚS ÉVEI
Az elnök, aki nem futamodott meg

Amikor Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, Volodimir Zelenszkij elnök közreadott egy azóta legendássá vált, Kijiv belvárosában készített videófelvételt. Ezen néhány közvetlen munkatársa gyűrűjében határozott közlést tett: mind itt vannak, és itt is maradnak. És tényleg maradtak.

KULTÚRA

INTERJÚ
„A vajúdó időt tapasztaljuk”
Mácsai János zenetörténész, Mácsai Pál színész

Egyikük ismert színész, rendező, színházigazgató; másikuk zenetörténész, hangszer-restaurátor. Irigység és rivalizálás nélkül néznek egymásra. Mácsai Pállal és Mácsai Jánossal apjukról, a megrángatott korról és a gyerekeknek átadott élettanulságokról beszélgettünk.

KÖNYV


HOGYAN ETESD A HÁZI KÖNYVTÁRADAT?
Árulkodó polcok

Könyvet nemcsak olvasni jó, hanem venni, örökölni, birtokolni is. De hogyan tároljuk őket, mennyit és meddig, és hogyan szabaduljunk meg tőlük? És mit árul el a házi könyvtár a gazdájáról? Összegyűjtöttünk pár személyes történetet.

FODOR TAMÁS
A színház zabolája
Herczog Noémi: KUSS! Feljelentő színikritika a Kádár-korban című monográfiájáról

Nagyszabású mű. Az elmúlt pár évtized színházi kritikusainak drámája (vagy szánalmas komédiája). A szerző, hogy megértse és (ön)kritikával illethesse ennek a történelmi drámának a dramaturgiáját, kénytelen feltárni a merev uralmi rendszerek hatalomtechnikai működésének formáit, dinamikáját. Eközben, mint ahogy a színész is, valójában önmaga megismerésére törekszik. Herczog Noémi e kötetben, ha úgy tetszik, a kritikus önfeltárulkozására tesz kísérletet.

POETA.DOC
Az ünnep mint feladat

Eleinte nem értettem, mi olyan vonzó ebben a versben, mármint a szépségén túl. Hogy hogyan és mitől is olyan jó.


KRITIKA


KÖNYV
Magyar vagyok, egy röghöz kötött csöndes őrült
Károlyi Csaba: Egy teljes év – Beszélgetések Nádas Péterrel

Nem lehet megúszni. Ha valakit sokszor és sokan kérdeznek ugyanarról, nem beszélve arról, ha még saját magát is érdekli önmaga személye, és erről számtalan esszében beszámol, és még ha meg is írja az önéletrajzát, és a szélesebb nyilvánosságot továbbra is lankadatlanul izgatja a személye és műve, viszont ő nem szívesen ismétli önmagát, de hallgatni sem akar, hiszen nyilvános megszólalásai fontos keretet és viszonyítási pontokat adnak a műveihez, akkor ez az illető, legyen bármilyen szemérmes, minden megszólalásával kénytelen lesz egyre többet föltárni önmagából.

KÖNYV
Lépésről lépésre
Silvester Lavrík: Vasárnapi sakkpartik Tisóval

„Bár népünk politikai temperamentuma meglehetősen erős, mélyebb politikai ismeretekkel – hozzánk hasonlóan – nem rendelkezik.” Ezzel a Tomáš Garrigue Masaryktól, az I. Csehszlovák Köz­társaság elnökétől származó mottóval indul az utóbbi évek egyik legjobb szlovák regénye.

KÖNYV
S közben elmúlik
Anton Pavlovics Csehov: A szerelemről és más történetek

„Jó ember maga, Anton Pavlovics” – fordult Tolsztoj Csehovhoz, és hozzátette: „De a darabjai mégiscsak rosszak! Ha egy részeg felcser fekszik a díványon, és odakint esik az eső, ez magánál már dráma, Sztanyiszlavszkij szerint meg hangulat.”

KÖNYV
Majdnem őszikék
Peer Krisztián: Bizony

A Bizony immár a harmadik verseskötete Peer Krisztiánnak a nagy újrakezdése óta (2002 és 2017 között nem adott ki könyvet).

SZÍNHÁZ
Viktorral a konyhán
Isten, haza, konyha – avagy ma már keresztbe álltam a Bajcsyn

Rendkívül rokonszenves lány áll velünk szemben a színpadra festett apró négyzetben, amelyben épphogy csak elfér a veszélyesen magas sarkú cipője. Egyelőre nem mozdulhat onnan, csak azt kéri, hogy valaki vigye oda neki a színpad szélén lévő IKEA-s szatyrot.

KONCERT
Szirének és szarvasok
A Pannon Filharmonikusok Eötvös/Bartók-estje

Eötvös Péter 2016 táján foglalkozott először behatóan a madártestű, csábító hangú, ám gyilkos nőszemélyekkel, ekkor komponálta szopránhangra és vonósnégyesre a Szirén-ciklusát. A zeneszerző elcsábulása egyértelműen irodalmi természetű: nemcsak Homérosz sorai, hanem Joyce Ulyssesének egy terjedelmes részlete, s Kafka A szirének hallgatása című fanyar novellája szolgáltatta az alapot a csaknem negyvenperces opushoz, amely az Eötvös-életmű kamarazenei termésének egyik legvirtuózabb és legszellemesebb darabjává lett.

KIÁLLÍTÁS
Az ikonoktól a víziókig
El Greco

Míg a Bosch-kiállításért tömegek zarándokoltak el a Szépművészeti Múzeumba, Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614) életműve szemlátomást kevesebb nézőt vonz; mintha El Greco művészete egyszerre lenne túl vallásos, de mégis túl „modern”, ikonográfiai szempontból konkrét és mégis megfoghatatlan.

LEMEZ
Változó évszakok
Weezer: SZNZ-sorozat

Decemberben jelenik meg a Weezer együttes Vivaldi inspirálta lemezsorozatának utolsó darabja, a SZNZ: Winter című EP. Rivers Cuomo zenekarának 2022-es projektje az volt, hogy minden évszakban megjelentettek egy nagyjából 20 perces anyagot az egyes évszakok hangulatához illeszkedve, néhol a Négy évszak zenei motívumainak felhasználásával. (A címben szereplő sznz angolul kiejtve: seasons.)

LEMEZ
Három zongorista magányossága
Esbjörn Svensson: HOME.S; Keith Jarrett: Bordeaux Concert; Abdullah Ibrahim: Solotude

Keith Jarrett bordeaux-i koncertjének első néhány hangját hallva senki nem lehet biztos abban, hogy közelebbről milyen műfajú előadást hall (a jellegzetes, egyeseket zavaró nyögéseitől is tekintsünk el). Rachmaninovtól Ligetin át Thelonious Monkig sok mindenki, akár Liszt Ferenc is eszünkbe juthat, mert szving lüktetés csak a 12 perces első track derekán jelzi egyértelműen a műfajt.

LEMEZ
Időkapszula
25 éves az OK Computer

Az 1985-ben alakult Radiohead első albuma, az 1993-as Pablo Honey jogosan alulértékelt mű, egyetlen darab slágerrel, a Creep című számmal. Azonban a két évvel később kiadott The Bendsre mintha kicserélték volna a zenekart: a korábbi önsajnáltató, másodvonalas alterrockot valami egészen más váltotta fel.

DOKUMENTUMFILM
Négybetűs, mint a láva
Sara Dosa: Tűzben edzett szerelem

„Na, de mi is a szerelem?” – bár egyebek közt erről is szól, de efféle köldöknézős kérdésekkel mégsem foglalkoznak e dokumentumfilm szereplői. Katia és Maurica Krafft, Mauna Loa, Nyiragongo, Krafla és társaik – előbbi egy vulkanológus házaspár, utóbbiak tűzhányók – egymást és kapcsolatukat is adottnak veszik.

FILM
Ostromállapot
Romain Gavras: Athena

Jól mondja nyilatkozataiban a rendező: csakugyan családi dinamikák határozzák meg ezt a filmet – de nem abban az értelemben, amelyben ő gondolja.

SZÍNHÁZ

A DEVISED SZÍNHÁZ ESZMÉNYE ÉS MÓDSZERTANA
Az ismeretlenből a végtelenbe

A színházba járók hajlamosak a színdarabot az előadással azonosítani: „nem nézem meg a Macbethet, mert máshol már láttam”. Pedig egyre gyakrabban fordul elő, hogy a színházban nincs is színdarab. De mi van helyette?

RÉS A PRÉSEN
„Eltűnt belőlem a balett”

Jenna Jalonen táncos-koreográfus

ZENE

A BARTÓK ARCHÍVUM MUNKÁJA ÉS JELENTŐSÉGE
A feneketlen kút

Bartók Béla hagyatékának precíz feldolgozásával nemcsak a géniusznak, de a saját önbecsülésének is tartozik a nemzet. Mi mindenre terjed ki ez a bonyolult filológiai munka, kik végzik és hogyan, és mit láthat ebből a közönség?

VAJDA GERGELY
Karácsony háború után
Arthur Honegger, a remény zeneszerzője

Rapszódia, tánc, három ellenpont, három szonatina, hat szonáta, három vonósnégyes a kamaraművek között, szimfóniák és szvitek zenekarra, versenyművek különböző szólóhangszerekre. Műfajokat, kompozíciós technikákat jelölő címek, amelyek bármely nyugati kultúrkörben alkotó zeneszerző műlistáján előfordulhatnak.

ÚJABB AKTÁK A ZENÉSZVILÁGRÓL
Kémgyanús klubtársak

A latin tánczenékre specializálódott Club együttes elegáns éjszakai szórakozóhelyeken lépett fel, s kislemezei is megjelentek a 60-as évek elején. Populáris zenénk írott történetében mégis jóval kevesebb nyomát találni, mint az állambiztonsági iratokban.

INTERJÚ
„Nagyon szép dalok születtek”
Ujj Zsuzsi zenész, fotós, performer

Zenekarát, a Csókolomot a kilencvenes évek meghatározó együttesei közt emlegetik, fotóit korábban kiállították Bécsben és Londonban, az idén pedig Los Angelesben és New Yorkban is, mégis gyakran alkalmi munkákból él. „Nincs erőlködés, nincs művészi pálya, csak flegmaság és nagyvonalúság” – írták Ujj Zsuzsiról, akit inkább az „életpályájáról” kérdeztük.

INTERJÚ
„Most már végigkísérjük a NER-t az útján”
Pál Zsombor – Kozmosz

Tavasszal két telt házas koncerttel tért vissza, jövőre pedig új lemezzel is készül a 2010-es évek legjobb rendszerkritikus punkzenekara, a Kozmosz. A frontember Pál Zsomborral NER-froclizásról, a Petőfi rádiós aranyéveikről, és arról is beszélgettünk, hogy miről érdemes közéleti dalt írni ennyi év után.

MI A KOTTA?
Páratlan életerő

Klasszikus zenei programajánló a 2022/50-51-52. hétre

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Ami én vagyok”
Bak Imre festőművész

A magyar neoavantgárd egyik legfontosabb alkotójával a pályájáról, az alkotás folyamatáról, a képei értékéről, illetve az elismertségről, a vizuális kultúra megérthetőségéről beszélgettünk.

KIÁLLÍTÁS
Betűvetés, házavatás
Túl a tipográfián – A koreai írásrendszer perspektívái; A mi házunk, a mi utcánk

Egy nemzet kulturális identitását a lokációja mellett leginkább a nyelv határozza meg, eszerint értelmezhető a Koreai Kulturális Központ (KKK) két időszaki tárlata is. Az egyik a koreai ábécé és írás történetét, változatos interpretációit, míg a másik a Frankel Leó úti székházuk és környéke helytörténeti érdekességeit tárja fel.

FILM

DAVID CRONENBERG FILMKÉSZÍTŐI MUNKÁSSÁGA
Éljen az új hús!

Teljes kört írt le a kanadai filmtörténet bizarr kinövése, David Cronenberg legújabb filmjével, A jövő bűneivel. Visszatért a gyökereit jelentő testhorrorhoz, kezdeti kísérleti filmjeihez, és egyben saját tematikai, formai memoárját is írni kezdte.

TÉVÉSMACI
Mongúzavatás

Amikor Sztupa és Troché elhatározták, hogy állattenyésztésre adják a fejüket, úgy gondolták, hogy bevonják Ómafát is, afféle menedzsernek, aki összefogja a dolgokat, mozgatja a bizonyára számos állattenyésztőt, intézi az eladást meg a szállítást.

VISSZHANG

FILM
Innen szép nyerni
Bernáth Szilárd: Larry

Néhány éve elindult egy úgynevezett „két lépés előre” teszt, amelynek során diákokat állítottak egymás mellé, majd feltettek nekik néhány kérdést arról, hogy milyen – sokuknak evidensnek tűnő – családi, társadalmi és anyagi privilégiumokkal indulnak az életben. Akire igaz volt egy-egy elhangzó állítás, tehetett két lépést előre. A kihívás végére a diákok jó része több tíz méter hátrányból kezdhette el a futóversenyt, pont úgy, ahogy az életet is.

VISSZHANG: FILM
Játszótér

Ez a film a gyerekkorról szól. Nem a szelektív emlékezés megszépítő messzeségébe veszett gyerekkorról, hanem a valóságosról.

VISSZHANG: KIÁLLÍTÁS
Képeslapok Ukrajnából

A kiállítás célja egyértelmű: a lehető leghatásosabban, „ilyen volt, ilyen lett” módon bemutatni azt a szörnyűséget, amelyet a magyar kormánypropaganda igyekszik elbagatellizálni.

VISSZHANG: LEMEZ
Máté-passió – Raphaël Pichon, Pygmalion

A fiatal francia karmester 2006-ban, még a Conservatoire de Paris növendékeként alapította meg saját együttesét, a Pygmaliont.

VISSZHANG: FILM
A karácsony szellemében

Azt, hogy a decemberi ajándékozás és az egész Mikulás-legenda egyetlen nagy globális üzlet, amelyet az Északi-sarkról irányítanak, a Télaputól a Polar Expresszig egy rakás filmből megtanulhattuk.

VISSZHANG: KÖNYV
Izsó Zita: Bekerített erdő

A szerző negyedik verseskötetének „címszereplője” nem a mesék kerek erdeje, de majdnem, hisz’ sok minden megtörténhet itt.

VISSZHANG: LEMEZ
Németh Róbert: Vihar után az ég

Németh Róbert zenészként, íróként, újságíróként is ismert.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Three Pines

Armand Gamache Montrealból érkezik az idilli Three Pinesba...

VISSZHANG: LEMEZ
Alvvays: Blue Rev

A jangle pop és a nosztalgikus dream pop között egyensúlyozó kanadai zenekar 2014-ben váratlanul nagyot robbant első nagylemezét túlzott eredetiséggel nem lehetett megvádolni, de Molly Rankin gitáros-énekesnő szerethetően esetlen dalaival egy csapásra a szcéna legnagyobb reménységeivé váltak.

VISSZHANG: FILM
Troll

Hollywoodnak mindig maga felé hajlik a keze.

INTERAKTÍV

Snoblesse Oblige 2022/50-51-52.

Heti kulturális programajánló

Egy hét kultúra 2022/50-51.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/50-51.

Rövid hírek: sikló, fény, páncél...

Szüret 2022/50-51.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

A MAGYARORSZÁGI KÉKVÉRCSE-PROJEKT TANULSÁGAI
Józsi, itt nem lesz jó

A kék vércsék a vetési varjaktól elvett fészkekben szeretnek költeni, ezért varjútelepet utánzó költőládák kihelyezésével sikerült megerősíteni a hazai állományt Kelet-Magyarországról nyugat felé haladva. Pusztuló települések közelében könnyebb védeni a természetet.

SPORT


INTERJÚ
„Ha sírig oltanak”
Magyari Alda Manon vízilabdázó

Az UVSE és a magyar válogatott Tokióban olimpiai bronzérmet nyert kapusával, világbajnoki ezüstérmessel a sportág­választásról, a férfias játékról, a félelemről és a trükkökről beszélgettünk. Szóba került Hulk és a flow is.

LÉLEK

INTERJÚ
„Ennek része lesz egyfajta ítélet is”
Martos Levente Balázs teológus, a Központi Papnevelő Intézet rektora a világvége keresztény értelmezéseiről

Klímakatasztrófa, világjárvány, az atomháború rémét megidéző háború. Az utóbbi évek eseményeiről egyre többször juthat eszünkbe a világvége. De mit is jelent a bibliai értelemben vett világvége, hogyan viszonyult ehhez az elmúlt évszázadokban a keresztény teológia? És egyáltalán: félni vagy várni kell-e a végítéletet?

LOKÁL

ZÖLDI ANNA
A betonnal kiöntött élmény
A diósgyőri vár felújítása

A források egyre szűkösebbek, mégis zajlik a diósgyőri vár rekonstrukciója. A várépítést kezdettől komoly fenntartások kísérik, és úgy tűnik, az aggodalom nem alaptalan. Annak eredtünk a nyomába, hogy milyen tanulságai vannak a diósgyőri munkálatoknak.

GASZTRO


CHILI&VANÍLIA
Tojáslikőrös Trilece

Tojáslikőrös trilece sütemény

ÉTEL, HORDÓ
Korona/Pizzafaló – Bicske

Étteremkritika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.