2022. december 23., péntek

ÖSSZEOMLOTT ŐSSZEL MAGYARORSZÁGON AZ IPARI GÁZFELHASZNÁLÁS

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.12.23.


A különböző felhasználók közül egyértelműen az ipari nagyfogyasztók gázfelhasználása csökkent a legnagyobb mértékben Magyarországon. Októberben éves összevetésben a 90 százalékot is meghaladhatta a visszaesés. Ezt követően volt némi visszarendeződés, de több gyár most is áll, vagy visszafogott kapacitással működik, aminek hosszabb távon a teljes gazdaságra is negatív hatásai lehetnek.

A rezsiemelés után, de nem amiatt

Ahogy korábbi cikkünkben bemutattuk, Magyarországon egyértelműen a rezsicsökkentés korlátozását követően indult meg a gázfelhasználás látványos visszaesése. Bár a lakosság is visszafogta fogyasztását, ennek inkább csak a fűtési szezon kezdetétől volt érezhető a hatása. A nagyfogyasztók – és különösen az ipari felhasználók – azonban már hetekkel korábban, a gázár nyári tetőzése környékén behúzták a kéziféket.

Ezt a Földgázszállító Zrt. (FGSZ) adatiból lehet kiolvasni. Az FGSZ – kissé leegyszerűsítve – felhasználói szempontból két kategóriába osztja a fogyasztókat: a legnagyobbakra, akiknek közvetlenül adja át a gázt, illetve az elosztó cégekre, amelyek aztán eljuttatják az energiahordozót a kisebb fogyasztókhoz. Közvetlenül vételező nagyfogyasztóból nincsen túl sok, az egész országban nagyjából három tucat. Ezeket azonban nem véletlenül szolgálják ki saját vezetéken: jellemzően ugyanis olyan hőerőművekről vagy a gázt alapanyagként, esetleg a gyártási folyamatban használó ipari fogyasztókról van szó, amelyek tényleg rengeteg földgázt égetnek el. Az FGSZ számai alapján normális körülmények között ez a kör adja az éves hazai felhasználás közel negyedét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.