2022. december 17., szombat

PINTÉR SÁNDOR KÖZÖLTE A TANÁROKKAL, NEM ÉRT AZ OKTATÁSHOZ, DE Ő 22 ÓRÁT DOLGOZIK HÉTVÉGÉN

NÉPSZAVA
Szerző: P. L.
2022.12.17.


Az oktatási minisztériumot államtitkárságnak hívják, a rendet fenn kell tartani, a kirúgott tanárok menjenek a bíróságra, sztrájkjog van - ismertette az oktatásért is felelős belügyminiszter, aki a pedagógusok mellett kiálló diákokat is pocskondiázta egy kicsit.


Valami elképzelésem van az oktatásról - hangzott Pintér Sándor bíztató kijelentése a pénteki közoktatási konzultációs fórumon, amelyről a Telex megszerzett egy hangfelvételt. Az oktatásért is felelős belügyminiszter ugyanakkor elismerte, nem ért az oktatáshoz, „keveset foglalkozott eddig” vele. Ő a vezetéshez ért, ezért vezetőként szeretné optimalizálni az iskolai rendszert, s amit ő teremteni tud a közoktatásban, az a „rend, rendezettség, rendszerben gondolkodás” - közölte.

Pintér Sándor beszédében felsorolta az oktatás több problémáját az uniós statisztikák alapján, például, hogy a tagállamok között a 23. legrosszabb a korai iskolaelhagyók aránya, azaz sokan idő előtt kiesnek az oktatási rendszerből. Szerinte a diákokat a tanárok hozzáállásával lehetne fejleszteni, azt pedig, hogy a jó iskolákból sokan külföldre menjenek tovább tanulni - hovatovább letelepedni - a hazaszeretetre neveléssel lehet megakadályozni.

A belügyminiszter kifogásolta, hogy a tárca tanároknak kiküldött kérdőívét kevesen töltötték ki, mivel a kormány az itt megadott adatokból tudna kiindulni. Mint mondta, a problémafelvetéseket hallották, az a kérdés, hogy mit csináljanak. „Nem akarnak segíteni … vagy mégis?” - tette fel a kérdést. A tüntetésekkel kapcsolatban elmondta azt is, hogy a válaszokat ugyan hallották az utcán, de „szűkös szókinccsel”, ezeket pedig nem lehet felhasználni - utalt a tárcavezető a demonstrálók egyes trágár megnyilvánulásaira.

Jövő évre tíz százalékos béremelést ígértek, erről pénteken kiadnak egy rendeletet. Pintér Sándor mást nem ígért, a továbbiakat ezúttal is az uniós pénzektől tette függővé, amíg azok nem érkeznek meg, további százalékokról nem lehet beszélni - közölte. ..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.