2022. december 16., péntek

SOK CSALÁDBAN SZŰKÖS KARÁCSONY JÖN? - AZ ÜNNEPI HALÉRT AKÁR A TAVALYI DUPLÁJÁT IS ELKÉRHETIK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.12.16.


Az idei karácsonyra készülődést az árak száguldása, esetenként áruhiány, de még a sokba kerülő üzemanyag is meghatározhatja. Az elmúlt napokban, hetekben rendre olyan felmérések láttak napvilágot, amelyek arra utalnak, hogy az idei ünnep az előző évekhez képest szűkös lehet. Legalábbis a többségnek.


Már bő két hónappal ezelőtt azzal riogattak mindenkit, hogy áruhiány, szűk választék és magas árak várhatók karácsonyra. Mostanra mindezt akár ténynek is tekinthetjük, bár a magyarok kedvét a bőséges étkezéstől és az ünnepléstől nehéz teljesen elvenni. Pedig erős a próbálkozás. Az élelmiszerek drágulása novemberben a hivatalos adatok szerint is már közel 44 százalék volt. Az elemzők által várt 22 százalék helyett az infláció 22,5 százalék, a nyugdíjasoknak 25,2 százalék lett.

Folyamatosan érkeznek hozzánk olyan jelzések, hogy háziasszonyokat minden egyes vásárlás sokként éri az árak, esetenként pedig a hiányzó élelmiszerek miatt is. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője a Világgazdaságnak elmondta: a karácsonyi halért a tavalyihoz képest 50-60 százalékkal kell most többet fizetni. Lévai Ferenc szerint főként az aszály miatt 30-40 százalékkal alacsonyabb lesz az idei haltermelés a „békeévekben” szokásos 15 ezer tonna körülinél.

A szakember hangsúlyozta viszont, hogy bőségesen van áru a hazai piacon. Ezzel együtt az Azénpénzemhez több jelzés érkezett arról, hogy a korábbi években megszokott halas kitelepülések még (?) nem jelentek meg. Persze, aki akar, az biztosan nem marad hal nélkül. Az viszont biztos, hogy mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A KSH adatbázisa szerint novemberben a pontyfilé kilója 47 százalékkal ráverve a tavalyira 3730 forint volt. Most számos helyen (például a XV. kerületi Haludvarban, vagy Aranyponty értékesítésében) 4200 forintért mérik a pontyfilét. Az a 2021. decemberihez képest már több mint duplájára emelkedő árat jelent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.