2022. december 22., csütörtök

ÚJABB FORDULAT AZ EU-S KIFIZETÉSEK ÜGYÉBEN: BRÜSSZEL EGYELŐRE NEM FOGJA MEGTÉRÍTENI A KIADÁSOK JÓ RÉSZÉT

NÉPSZAVA
Szerző: HALAI KATALIN (BRÜSSZEL)
2022.12.22.


Megszületett a várva várt megállapodás a Magyarországnak jutó 22 milliárd eurós uniós kohéziós támogatásról, ám ennek nagy részét is blokkolni fogják, amíg az Orbán-kormány nem biztosítja a bíróságok függetlenségét, nem vonja vissza a „pedofiltörvényt” és nem hozza összhangba menekültügyi eljárását az uniós elvárásokkal. Ez azt jelenti, Brüsszel most újabb összegek kifizetését köti feltételekhez azok után, hogy néhány hete bizonyossá vált, ugyanennek a pénzügyi keretnek egy részét befagyasztják.


Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön elfogadta a Magyarországnak járó kohéziós támogatások 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó felhasználásáról szóló partnerségi megállapodást, valamint a részletes célokat tartalmazó összes fejlesztési és belügyi programot. – A csaknem 22 milliárd euró értékű megállapodás segíteni fogja az olyan közös uniós prioritások megvalósítását, mint a területi fejlődés, a klímaváltozás elleni harc és a digitális átállás, az innovatív és befogadó szociális piacgazdaság megteremtése – olvasható az erről kiadott közleményben.

A csütörtöki jóváhagyás azt jelenti, hogy Magyarország ugyan megkezdheti e programok végrehajtását, de egyelőre csak az előfinanszírozáshoz és a technikai segítségnyújtáshoz szükséges kifizetéseket kaphatja meg, a brüsszeli testület a pénz nagy részét blokkolni fogja. A döntés a jogállamisági eljárás keretében már zárolt 6,3 milliárd euró feletti összegre vonatkozik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.