2022. április 4., hétfő

BOD PÉTER ÁKOS: MAGYARORSZÁG A VÁLASZTÁSOK MÁSNAPJÁN - AMI EDDIG TÖRTÉNT, NEM FOLYTATHATÓ

PORTFOLIO
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2022.04.04.


A politikai főhatalomról szóló országgyűlési választással új kormány alakul. Ezzel új szakasz nyílik, nyílhat a társadalompolitikai és gazdaságpolitikai döntéshozatalban. E sorok írásakor még nem tudtam, hogy a választások nyomán milyen lesz a parlamenti mandátumok megoszlása. Ami a kormánypolitikát illeti, urnazárás előtt még lehetett ízlelgetni a különféle változatokat, ezúttal egyet kivéve: „folytatjuk”. A gazdaság-, társadalom- és külpolitika ugyanis nem folytatható, 2022 tavaszán helyzet van.


Mind a társadalmi, mind pedig a gazdasági folyamatok magukban hordozzák korábbi meghatározottságaikat, működési logikájukat. A politikus számára kezdődhet vagy véget érhet egy korszak a választás éjszakáján, de a politikai ciklus csupán egyike az életünk sokféle hullámzásának. Ami a választófülkékben történt, nekünk nagyon fontos, és megvan a maga jelentősége a külvilág, az európai politika számára is, most sokkal inkább, mint évtizedek óta bármikor. Nem mindegy tehát, hogy a politikai felhatalmazást elnyerő oldal milyen szándékokkal, programmal akarja kormányozni az országot. Ám mégis ott tornyosul a realitás. Abba pedig egyaránt beleértendők a mögöttünk hagyott időszak örökségei, a jelen adottságai, a külső kihívások. Ezek együttesével kell megbirkóznia a parlamenti többséget bíró politikusnak.

De 2022 tavasza vajon milyen állapotban találta Magyarországot? Nehéz megmondani. Az elmúlt évekről, az esztendő első két hónapjáról jöttek hivatalos statisztikai adatok, készültek konjunktúra-felmérések, megjelentek prognózisok. Vannak ezek között aggodalomra okot adók is. Az elmúlt hetek persze nem voltak alkalmasak a mély, elfogulatlan elemzésre. A felfűtött politikai izgalmak közepette a szokásos mutatók megítélése is szóródott. Politikai hovatartozástól is függ, hogy ki melyik jelenséget emelte ki. Aki a sikereket kívánta felmutatni, az a foglalkoztatási, béremelkedési, gazdasági növekedési, beruházási számokat, a házasságkötési rekordot mutatta fel. Eközben bőven jöttek kellemetlen adatok, mint a pénzromlás vagy a költségvetési megcsúszás indikátorai, az osztrák szintet háromszorosan meghaladó Covid-halálozás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.