2022. április 4., hétfő

EBESZ: KULCSFONTOSSÁGÚ DOLGOKBAN NEM ÉRVÉNYESÜLTEK A NEMZETKÖZI NORMÁK

NÉPSZAVA
Szerző: HARSÁNYI GYÖRGY
2022.04.04.


– A kormány és a kormánypártok egymást átfedő üzenetei, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás aláásta az április 3-i magyar parlamenti választások folyamatát – emelte ki hétfőn ismertetett előzetes jelentésében az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének (EBESZ PK) közös megfigyelő missziója. (Mint arról többször írtunk, az EU történetében ez volt a második eset, hogy teljes körű választási megfigyelési missziót küldtek egy uniós országba.)

Mark Pritchard, az EBESZ PK és Jillian Stirk, az ODIHR delegációjának vezetője hétfői nemzetközi sajtóértekezletükön elzárkóztak az olyan újságírói kérdések megválaszolása elől, hogy szabadnak volt-e mondható az április 3-i választás. Arra hivatkoztak, hogy ilyenkor – egy nappal a szavazás után – csak a választási folyamatok értékelésével és elemzésével tudnak foglalkozni, a teljes jelentésük hónapok múlva készül el. Kitérő választ adtak arra a kérdésre is, hogy mennyiben járulhatott hozzá a Fidesz újabb kétharmados győzelméhez az egyenlő feltételek hiánya. Ez utóbbira Jillian Stirk azt mondta: ezt elsősorban a magyar társadalomnak kell majd eldöntenie.

Szavaik szerint a misszió megállapította, hogy a magyarországi jogi keret megfelelő alapot biztosít ahhoz, hogy demokratikus választásokat lehessen tartani, de számos kulcsfontosságú szempontból nem érvényesültek a nemzetközi standardok. A megfigyelők jól szervezettnek és gördülékenynek értékelték a választások lebonyolítását, úgy találták ugyanakkor, hogy a szavazás titkossága gyakran veszélybe került, különösen a túlzsúfolt szavazóhelyiségekben.

A külföldön történő szavazásra vonatkozó eltérő szabályok az EBESZ szerint aláássák az egyenlő szavazati jog elvét.

Az előzetes jelentés kitért arra is, hogy a nők alulreprezentáltak voltak a kampányban, ahogy általában is a magyar politikai életben is. Ezzel kapcsolatban Kari Henriksen, az EBESZ rövidtávú megfigyelőmissziójának vezetője azt mondta, szeretné arra ösztönözni a politikai pártokat, hogy minden szinten vonjanak be több nőt döntéseik meghozatalába.

A választással egy napon megtartott – gyermekvédelminek mondott, de valójában az LMBTQ közösség ellen irányuló – népszavazás jogi kerete megállapításuk szerint nagyrészt nem volt megfelelő annak lebonyolításához, és nem biztosított egyenlő esélyeket a népszavazási kampányokhoz.

A választók nem kaptak objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatást a választási lehetőségekről, sem azok jogi kötőerejéről, ami ellentétes a bevált és jónak tartott nemzetközi gyakorlattal – állapították meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.